Πρέπει να λέγονται τα πάντα ανάμεσα στο ζευγάρι;

Tips

Η αρμονική επικοινωνία είναι το μυστικό μιας ευτυχισμένης συμβίωσης. Πρέπει όμως να λέγονται τα πάντα ανάμεσα στο ζευγάρι ή θα πρέπει να κρατάμε κάποια «κρυφά» χαρτιά μόνον για τον εαυτό μας; Αλήθεια ποια στάση θα βοηθούσε περισσότερο για να έχουμε μια υγιή εξέλιξη της σχέσης;

Ζευγάρια δύο τύπων

Κάθε άτομο, ανάλογα με την προσωπικότητά του και την ιστορία του, έχει τον δικό του τρόπο να αντιλαμβάνεται τη συμβίωση. Άλλοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι τα δύο άτομα αποτελούν μια οντότητα, άλλοι θεωρούν ότι είναι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες που συνυπάρχουν και βιώνουν το «εμείς». Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να λέγονται τα πάντα μεταξύ τους, αφού η διαφάνεια αποτελεί εγγύηση εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας και των δυσκολιών.

Στη δεύτερη περίπτωση το κάθε άτομο υπάρχει μέσα στο ζευγάρι και έτσι διατηρεί μεν μεγάλη οικειότητα, αλλά και μια αυτονομία έναντι του άλλου. Η μεγάλη διαφάνεια στη σχέση και η απόλυτη γνώση των πάντων, δεν είναι η περίπτωση που τους ταιριάζει. Οπότε ο καθένας κρατά κάποια κρυφά χαρτιά μόνον για εκείνον, δεν ενημερώνει επακριβώς, αποκρύπτει κάποιες καταστάσεις ή λεπτομέρειες, χωρίς όμως να λέει ψέματα. Υιοθετώντας αυτή την ισορροπία αποφεύγονται οι συγκρούσεις και η σχέση «καλά κρατεί» διατηρώντας κάποιες αποστάσεις.

Η γνώμη των ψυχαναλυτών

Κάποιοι ψυχολόγοι δηλώνουν ότι δεν είναι καλό να λέγεται όλη η αλήθεια, αφού η απολυτότητά της πληγώνει κάποιες φορές και δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί. Θέλει δύναμη και θάρρος για να δεχθεί κάποιος την αλήθεια…

Ίσως λοιπόν η ωραιοποίηση της κατάστασης και μια «παράλειψη» θα βοηθούσε περισσότερο στην αποδοχή της αλήθειας. Μην ξεχνάτε όταν μοιραζόμαστε τα πάντα και λέγονται λεπτομέρειες που κάποιες φορές ενοχλούν, τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε και τα πάντα… Κάποιες φορές δεν μπορούν οι άνθρωποι να αντέξουν  το βάρος της αλήθειας.

Τελικά όταν αποφασίσουμε να λέμε ο ένας στον άλλον τα πάντα μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία και να σπάσει ο δεσμός.

Επικοινωνία σε σωστό timing

Ανάμεσα στο ζευγάρι η επικοινωνία είναι απαραίτητη, έτσι μόνον μπορείς να εμπιστευτείς τον σύντροφό σου, να μοιραστείς ανησυχίες, όνειρα, χαρές και λύπες. Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητο συστατικό της ευτυχίας και της συνύπαρξης.

Το μεγάλο μυστικό είναι να επιλέγουμε το σωστό timing για να μοιραζόμαστε σκέψεις και συναισθήματα. Σίγουρα όταν ο σύντροφός μας φθάνει στο σπίτι μετά από μια δύσκολη ημέρα, με κάποια απογοήτευση ή εκνευρισμό δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να επικοινωνήσουμε face to face μαζί του και να μοιραστούμε αλήθειες.

Ορισμένες στιγμές είναι κατάλληλες, άλλες πάλι όχι, εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε. Μια ήρεμη συζήτηση σε μια στιγμή ξεχωριστή και γαλήνια είναι αυτή που θα βοηθήσει ώστε η επικοινωνία να είναι πραγματικά εποικοδομητική και αμφίδρομη… Επικοινωνούμε για να λύσουμε κάποια προβλήματα και μια αρμονική επικοινωνία θα βοηθήσει στην εξέλιξη της σχέσης για να στέρεα και ευτυχισμένη.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !