Στο Μαρόκο λατρεύουν τη σάλτσα χαρίσα, που πιο καυτερή δεν γίνεται… πρόκειται για μια πάστα τσίλι με αρωματικά και πολύ σκόρδο και η αψάδα σβήνει λίγο με σκόρδο.
Ταιριάζει αρμονικά με κρέας και δένει με όσπρια αλλά και με τα λαχανικά. Η γεύση της είναι τόσο οικεία στο Μαρόκο, που νομίζω η κουζίνα του έχει την αψάδα της στα περισσότερα πιάτα…
Σε πρόσφατο ταξίδι μου στο Μαρόκο τη δοκίμασα και πήρα μαζί μου και ένα βαζάκι για ανάμνηση και γεύσεις ανεβαστικές.
Χρόνος παρασκευής 10 λεπτά / Αναμονή 1 ώρα / Εύκολο
Χαρίσα, μαροκινή πάστα τσίλι
Υλικά για 1 βάζο 600 γρ.
130 γρ. κόκκινες πιπεριές τσίλι, χοντροκομμένες χωρίς σπόρια
1 κ.σ. κύμινο, σε σκόνη
1 κ.γ. σπόροι αγριοκύμινου, σε σκόνη
1 κ.σ. κόλιανδρος, σε σκόνη
1 κ.σ. αποξηραμένη μέντα
10 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένο
130 ml ελαιόλαδο
Μισό κ.γ. αλάτι
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλο μπολ με σκέπασμα βάζουμε τις κόκκινες πιπεριές τσίλι και ρίχνουμε βραστό νερό μέχρι να καλυφθούν και τις μουλιάζουμε για 1 ώρα, σκεπασμένες. τις πιπεριές τσίλι σε ένα μεγάλο µπολ, τις σκεπάζουμε µε βραστό νερό και τις µουλιάζουµε για 1 ώρα.
Στραγγίζουμε τις πιπεριές καλά σε σουρωτήρι.
Αμέσως μετά τις βάζουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε το σκόρδο, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, το κύμινο, το αγριοκύμινο, την μέντα, τον κόλιανδρο και το αλάτι και χτυπάμε το μείγμα για 20 δευτερόλεπτα δυνατά.
Με την μαρίζ μαζεύουμε τη σάλτσα από τα τοιχώματα και συνεχίζουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα.
Προσθέτουµε σιγά σιγά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Η χαρίσα είναι έτοιμη.
Τη μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο βάζο, τη σκεπάζουμε με μια στρώση ελαιόλαδο και το σφραγίζουμε ερμητικά.
Διατηρείτε στο ψυγείο για 6 μήνες.
Μυστικά
Αν θέλουμε τη χαρίσα λιγότερο καυτερή δεν κόβουμε τα τσίλι, απλά τα χαράζουμε και αφαιρούμε τους σπόρους, πριν τα μουλιάσουμε σε καυτό νερό.
Μην ξεχάσετε να βάλετε μια ετικέτα με την ημερομηνία πάνω στο βάζο, πριν το βάλετε στο ψυγείο.