Χοιρινή πανσέτα με τραγανή κρούστα

Τα μυστικά των Chef

Νόστιμη τραγανή πανσέτα, ο απόλυτος πειρασμός για τους καλοφαγάδες. Ο πολυβραβευμένος chef μας Κώστας Γεωργατζάς, μας μαθαίνει τα μυστικά για να ξετρελάνουμε τους φίλους μας. Ένα ωραίο κόκκινο κρασί Αγιωργήτικο, Ξινόμαυρο, Syrah ή Merlot «δένει» αρμονικά.

Φωτο 2 Ο Κώστας Γεωργατζάς, πολυβραβευμένος private chef

Χοιρινή πανσέτα με τραγανή κρούστα

Υλικά για 6 άτομα  

1 ½ κιλό χοιρινή πανσέτα, με το δέρμα

Για την μαρινάδα 

100  ml soy sauce

50 γρ. μουστάρδα με σινάπι

40 γρ. καστάνη ζάχαρη

4 σκελίδες σκόρδο

1 πορτοκάλι το χυμό και το ξύσμα

10 γρ τζίντζερ φρέσκο, λεπτοκομμένο

5 γρ. καπνιστή παπρικα

Για την κρούστα 

200 γρ αλάτι ημίχονδρο ή χόνδρο

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και ανακατεύουμε  καλά με το σύρμα. Ρίχνουμε τη μαρινάδα σε σκεύος ορθογώνιο.

Βάζουμε την πανσέτα με την μεριά του κρέατος, προς τα κάτω και καλύπτουμε τα 2/3 της, προσέχοντας το δέρμα να μείνει εκτός μαρινάδας και εντελώς στεγνό.

Βάζουμε το σκεύος σκεπασμένο στο ψυγείο για 3-4 ώρες, να μαριναριστεί το κρέας.

Σε ένα ταψί με σχάρα, βάζουμε περίπου 1 λίτρο ζεστό νερό και ακουμπάμε την πανσέτα στη σχάρα. Πρέπει να στεγνώσουμε πολύ καλά το δέρμα, ταμπονάροντας με απορροφητικό χαρτί.

Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του δέρματος αλάτι ομοιόμορφα, ώστε να τραβήξει την υγρασία και να κάνει την πέτσα τραγανή.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και βλέπουμε ότι το αλάτι έχει σχηματίσει ένα συμπαγές στρώμα. Το αποσύρουμε προσεκτικά καθαρίζοντας και τα υπολείμματα.

Βάζουμε και πάλι το κρέας στο φούρνο για 40 λεπτά στους 180οC, για να ψηθεί καλά το κρέας και να «σκάσει» η πέτσα παίρνοντας ωραίο χρώμα.

Βγάζουμε το κρέας από το φούρνο και με κοφτερό μαχαίρι κρέατος κόβουμε φέτες και σερβίρουμε.

Φωτο 3

Προηγούμενο άρθροMilkshake Μπανάνα
Επόμενο άρθροΚουλούρια με πετιμέζι

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !