Χταπόδι Καρπάτσιο κρασάτο

Τα μυστικά των Chef

Μια θαλασσινή γκουρμεδιά

Η Αφροδίτη Μάρδα, φίλη αγαπητή είναι χαρισματική chef, που δίνει μια πινελιά ιδιαίτερη στις γευστικές της δημιουργίες.

Οι κινήσεις της μετρημένες, όπως και τα λόγια της. Της αρέσει μάλλον να «μιλάνε» τα πιάτα της.

Η φιλοσοφία της κουζίνας της συναισθηματική, φρέσκια, αρωματική και χρώματα ζωντανά.

Την είχα συναντήσει στην Ερατεινή, όταν έγραφα το βιβλίο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Στερεά Ελλάδα «Πάρε μια γεύση»  και ευχαρίστως μου έφτιαξε κάποια τοπικά πιάτα.

Μεταξύ αυτών και το υπέροχο καρπάτσιο χταποδιού που σας παρουσιάζω.  Το χταπόδι το σέρβιρε με καραμελωμένο κρεμμυδάκια και το φινίρισε σε ρολά δροσερού αγγουριού, πολτό παντζαριού και κόκκους ροζ πιπεριού.

Η συνταγή εύκολη και πιστεύω θα την χαρείτε.

Χταπόδι Καρπάτσιο κρασάτο

Από την Aφροδίτη Μάρδα executive chef Delfi Beach, Ερατεινή

Υλικά

1 κιλό χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο

10 κόκκους μαύρο πιπέρι

2 φύλλα δάφνης

100 ml. λευκό κρασί ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

50 γρ. κρεμμυδάκια πέρλα, μικρά

20 ml. ξύδι βαλσάμικο

20γρ. ζάχαρη καστανή

2 φύλλα ζελατίνη

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Ελαιόλαδο

Για το φινίρισμα

Ρολά δροσερού αγγουριού

Φέτες ραπανάκι

Πολτό παντζαριού

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό σιγοβράζουμε το χταπόδι μαζί με το κρασί, τη δάφνη, τους κόκκους πιπεριού μέχρι να μαλακώσει. Χρειάζεται περίπου 90 λεπτά.

Αφαιρούμε τα υγρά κρατώντας μόνο 50 ml για να τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Σε κρύο νερό διαλύουμε την ζελατίνη και την προσθέτουμε στο ζωμό που κρατήσαμε.

Βάζουμε σε φόρμα πιέζοντάς το μαζί με τα υγρά και το βάζουμε στην κατάψυξη για 24 ώρες.

Το βγάζουμε και όπως είναι κατεψυγμένο το κόβουμε με πολύ κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές φετούλες.

Ετοιμάζουμε τα κρεμμυδάκια

Σε τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο καυτό και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε την ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και σβήνουμε με το ξύδι αφήνοντάς για λίγο στο τηγάνι μέχρι να καραμελώσουν.

Δειλινό στην παραλία Ερατεινής, μπροστά στο ξενοδοχείο Delfi Beach
Προηγούμενο άρθροΚαλογερική φάβα
Επόμενο άρθροΣτέβια από την ελληνική γη

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !