Καλογερική φάβα

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Ανεβαίνοντας στο περίφημο μοναστήρι που είναι σφηνωμένο στο βουνό πάνω από τη Χώρα της Άνδρου ανάβουμε ευλαβικά το κεράκι μας και περνάμε στο αρχονταρίκι που μας περιμένει ο ηγούμενος της μονής πατέρας Ευδόκιμος.

Κάθε μας συνάντηση ολοκληρώνεται με γευστική δοκιμή αφού ο πατέρας είναι περίφημος μάγειρας… Για σήμερα μας ετοίμασε φάβα Σαντορίνης με σάλτσα ντομάτας. Η καταγωγή του από Σαντορίνη και την Κρήτη, οπότε και η μαγειρική του επηρεασμένη από αυτούς τους τόπους.

Με τον πατέρα Ευδόκιμο γνωριζόμαστε 20 χρόνια τώρα και οι εμπνευσμένες παραινέσεις του «χαρίζουν» χρώμα ελπίδας και αισιοδοξίας, στους προσκυνητές αναζητητές. Εμβληματική προσωπικότητα του νησιού. Με αυταπάρνηση στέκεται δίπλα στους αδύναμους. Με επιμονή, παρά τις αντιξοότητες, κατόρθωσε να αξιοποιήσει τον υλικό και πνευματικό θησαυρό, την ιστορία και την βαρυσήμαντη κληρονομιά της Μονής. ΄Αλλωστε τις «μάχες δεν την φοβάται».

Καλογερική φάβα

Από τον Γέροντα Ευδόκιμο, Μονή Παναχράντου Άνδρος

Υλικά

2 ποτήρια νερού φάβα Σαντορίνης ΠΟΠ

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

6 ποτήρια νερό

Για τη σάλτσα

2 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε φέτες

2 κόκκους μπαχάρι

5 κόκκους μαύρο πιπέρι

Αλάτι θαλασσινό

2-3 πιπεριές πράσινες κέρατο, ψιλοκομμένες ή ολόκληρες

Τρόπος παρασκευής

Αποβραδίς μουλιάζουμε την φάβα σε μπόλικο νερό.

Η φάβα για να γίνει νόστιμη πρέπει να την βράζουμε σε πήλινη γάστρα, μόνο έτσι η γεύση της θα είναι μεστή και ξεχωριστή.

Στραγγίζουμε την φάβα και την βράζουμε σε 6 ποτήρια νερό δροσερό.

Μόλις πάρει βράση την ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.

Αμέσως μετά ρίχνουμε τα κρεμμύδια ανακατεύουμε ελαφρά και την αφήνουμε να σιγοβράσει σκεπασμένη.

Μόλις γίνει χυλός ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα δυνατά για να δέσει.

Ετοιμάζουμε την σάλτσα.

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε την ντομάτα το μπαχάρι, το αλάτι και το πιπέρι.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά.

Την τελευταία στιγμή βάζουμε και τις πιπεριές.

Σε μια πιατέλα βάζουμε την φάβα και την περιχύνουμε με την σάλτσα.

Γύρω από την φάβα βάζουμε τις πιπεριές.

Διακοσμούμε με ντοματάκια τσέρυ.

Σερβίρουμε σε πιατέλα και την μοιραζόμαστε …

Η περίφημη Μονή Παναχράντου ένα μπαλκόνι στο Αιγαίο… και η Χώρα από ψηλά

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Fish and Chips

Η κλασική, αυθεντική συνταγή που είναι νόστιμη πολύ. Το αγαπημένο street food των Άγγλων και όχι μόνον… Σερβίρονται σε χάρτινο χωνάκι ή πιατελίτσα και...

Βάφλες Βρυξελλών

Οι Βέλγοι είναι πολύ περήφανοι για τις βάφλες και θεωρούνται το εθνικό τους γλυκό. Στις Βρυξέλλες προσφέρονται με 30 διαφορετικούς ευφάνταστους συνδυασμούς. Στο περίφημο...

Gazpacho

Tο γκασπάτσο είναι η αυθεντική ισπανική καλοκαιρινή σούπα που δροσίζει και αρέσει πολύ. Είναι πανεύκολη και νόστιμη γιατί οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους,...

Bratkartoffeln, γερμανικές πατάτες

Η αυθεντική γερμανική συνταγή για τις πατάτες, που δένουν αρμονικά με τα λουκάνικα, το κότσι, το σνίτσελ. Στην αγαπημένη μας μπυραρία του Schumacher 1838,...

Γερμανικό χοιρινό κότσι Schweinshaxe

Η αυθεντική συνταγή για ένα κότσι που θα θυμάστε… το δοκιμάσαμε στην περίφημη μπυραρία Schumacher του 1838, στο Dusseldorf. Το περιβάλλον απίθανο, ζεστή...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !