Οι νέες τάσεις στη διατροφή μας

Tips

Με πολύ γρήγορους ρυθμούς τρέχει η καθημερινότητά μας.  Όλα αλλάζουν και θα ήταν παράλογο να μην διαμορφώνονται ανάλογα και οι διατροφικές επιλογές.

Η κλιματική αλλαγή, ο πληγωμένος πλανήτης, η πανδημία του Covid 19 αλλάζουν τα δεδομένα στη διατροφή και στη ζωή μας.

Η πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Food and Health Survey 2020 International Food Information Council,  δίνει νέα δεδομένα.

Αν και παραμένουν σε σταθερή σειρά οι παράγοντες με τους οποίους επιλέγουμε τις τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά και αυτοί είναι η γεύση, η τιμή, το πόσο υγιεινό είναι, η ευκολία στην προμήθεια του, η αναγνωρισιμότητά του, η φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή και παρασκευή του, φαίνεται ότι το ποσοστό των ανθρώπων που προσμετρά πλέον το βιολογικό παράγοντα και το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα του στην επιβάρυνση του πλανήτη, έχει αυξηθεί αισθητά. Πάνω από τους μισούς που ρωτήθηκαν (54%) δηλώνουν πως έχει μεγαλύτερη σημασία σήμερα για αυτούς, αν το φαγητό είναι υγιεινό και ασφαλές για το περιβάλλον από ότι πριν από μία δεκαετία στο πλαίσιο ενός υγιεινού προσανατολισμού.

Το 43% ακολούθησε συγκεκριμένη δίαιτα και γίνονται προσπάθειες για μια ισορροπημένη διατροφή μέσα στον τελευταίο χρόνο, με το clean eating και την Keto diet, να συγκαταλέγονται στις πιο δημοφιλείς.

Παράλληλα αυξάνεται το ποσοστό των ανθρώπων που προτιμούν πρωτεΐνη φυσικής προέλευσης.

Το 74% προσπαθεί να αποφύγει ή να μειώσει τη ζάχαρη.

Οι περισσότεροι προσπαθούν να αυξήσουν την κατανάλωση του νερού φιλτραρισμένου ή εμφιαλωμένου έναντι άλλων ροφημάτων

Περισσότερα άτομα (63%)προσπαθούν να περιορίσουν τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή τους και το 21% σχεδόν έχει «υιοθετήσει» αυτό το μοντέλο. Τρία στα πέντε άτομα προσπαθούν με διάφορους τρόπους να περιορίσουν το συνολικό λίπος στη διατροφή τους.

Πάνω από ένα στα τρία άτομα αναζητούν «χαμηλά λιπαρά» ή μειωμένα λιπαρά τρόφιμα ή ποτά με τα γαλακτοκομικά να είναι η πιο κοινή κατηγορία τροφίμων που αναζητούνται από τους καταναλωτές επιλογές με χαμηλά λιπαρά.

Οι 7 στους 10 ανθρώπους ( 69% ) θεωρούν το ελαιόλαδο είναι μεταξύ των  πρώτων πιο υγιεινών ελαίων. Τα επόμενα είναι το λάδι αβοκάντο ή canola και τελευταία ανεβαίνει η ζήτηση στο λάδι καρύδας.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εντάσσουν το αβοκάντο στη διατροφή τους, τα πλούσια σε ωμέγα-3 ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

Μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων δήλωσε ότι κάνει προσπάθειες να αντικαταστήσει το αλάτι στην τροφή με την χρήση βοτάνων.

Όλο και περισσότερο αυξάνονται οι άνθρωποι που υιοθετούν χορτοφαγική διατροφή ή και vegan σε μικρότερο ποσοστό.

Προηγούμενο άρθροΜυδοπίλαφο επικό
Επόμενο άρθροΚαλογερική φάβα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !