Το καλύτερο που δοκίμασα
Η Μαρίτσα Παπαγεωργίου έχει χαράξει δικές της γαστρονομικές διαδρομές στα μονοπάτια της ελληνικής γαστρονομίας. Το εστιατόριό της από τα κορυφαία της Φωκίδας.
Οι γεύσεις μοναδικές, ο τόπος ζωγραφιά… ένα εστιατόριο πάνω στη θάλασσα και μπροστά σου το Γαλαξίδι, σαν καρτ ποστάλ.
Τα θαλασσινά της φρεσκότατα, τα μύδια τοπικά από γειτονικές μυδοκαλλιέργειες, η ταραμοσαλάτα αέρινη και οι σαλάτες του ονείρου.
Πολύ την συμπάθησα αυτή τη γυναίκα, γιατί μου ετοίμασε τα πάντα με χαμόγελο, γνωρίζει την τέχνη της ευζωίας και την τέχνη της φιλοξενίας που δυστυχώς πολλοί εστιάτορες αγνοούν… η ουσία και η διαφορά κρύβεται στις λεπτομέρειες.
Η Μαρίτσα ξέρει να χαμογελά και λατρεύει αυτό που κάνει… και για αυτό το αποτέλεσμα είναι άριστο.
Όλο το επιτελείο της κουζίνας και του εστιατορίου ξέρουν καλά τη δουλειά τους.
Σίγουρα το γεύμα ή το δείπνο στη Μαρίτσα είναι εμπειρία αξίζει να πάτε στο Γαλαξίδι για φαγητό στη Μαρίτσα και να διανυκτερεύσετε στο ξενοδοχείο «Γανυμήδης» άλλη μια εμπειρία…με πρωϊνό μοναδικό σπιτικό με τη σφραγίδα της Χρυσούλας.
Φαίνεται τελικά ότι τα σκήπτρα της γαστρονομίας κατέχουν οι γυναίκες…
Μυδοπίλαφο επικό
Από τον Άγη executive chef, Eστιατόριο Μαρίτσα, Γαλαξίδι
Υλικά
1 κιλό μύδια φρέσκα Γαλαξιδίου
500 γρ. ρύζι Αμερικής τύπου Bella
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
2 κ.σ. κρεμμύδι κόκκινο ξερό ψιλοκομμένο
Xυμό από 3 λεμόνια
5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα πλαγίως
Μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
50 ml ούζο
50 ml κρασί λευκό ντόπιο ή ασύρτικο
100 ml εκλεκτό ελαιόλαδο
500 ml ζωμό λαχανικών
Αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε προσεκτικά και βουρτσίζουμε τα μύδια κόβοντας τα μουστάκια τους.
Σε πλατιά και βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το ξερό κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μύδια.
Ανακινούμε την κατσαρόλα και τη σκεπάζουμε. Αν κάποιο μύδι δεν ανοίξει το πετάμε αμέσως.
Ρίχνουμε ούζο ολόγυρα στην κατσαρόλα και το καίμε και σβήνουμε με το κρασί.
Πλένουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα χαμηλώνοντας την φωτιά και προσθέτουμε 2 ποτήρια ζωμό λαχανικών.
Το αφήνουμε για 10-12 λεπτά προσέχοντας μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό και ανακινούμε την κατσαρόλα.
2 λεπτά πριν το κατεβάσουμε βάζουμε τον άνηθο, το φρέσκο κρεμμύδι, το πιπέρι και το αλάτι αν χρειάζεται και σερβίρουμε