Φανουρόπιτα της Στέλλας

Tips

Νόστιμη και ξεχωριστή

Η φανουρόπιτα είναι η νόστιμη και αρωματική πίτα που πηγαίνουν στην εκκλησία σαν τάμα, την παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου ή ανήμερα στις 27 Αυγούστου, για να βρουν κάτι που έχασαν ή απλά να τους φανερώσει ο Άγιος κάτι που επιθυμούν στη ζωή τους.

Στα νησιά συνηθίζεται, οι ανύπανδρες κοπέλες να συναγωνίζονται ποια θα φτιάξει την ωραιότερη πίτα για να ευχαριστηθεί ο Άγιος και να της φέρει γρήγορα τον ιδεατό σύζυγο.

Στη Λέρο στην εκκλησία του Αγίου Φανουρίου δεν θα ξεχάσω ότι την παραμονή υπήρχαν στην εκκλησία πάνω από 200 πίτες που μοιράζονται στους πιστούς.

Τα υλικά της πίτας πρέπει να είναι μονός αριθμός συνήθως 9 ή 11.

Η αγαπημένη μου φίλη Έφη Γιαλούση, γνωστή chef, δημοσιογράφος γεύσης και συγγραφέας, με μεγάλη θητεία στον κόσμο της εστίασης, μου έδωσε τη συνταγή της φανουρόπιτας, όπως την έφτιαχνε η μανούλα της, η κυρία Στέλλα.

Εθιμικά η Έφη, φτιάχνει και σήμερα με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, αυτή τη φανουρόπιτα που είναι αφιερωμένη στη μνήμη της μαμάς της.

Η συνταγή είναι  φτιαγμένη με 9 υλικά αν θέλουμε όμως μπορούμε να προσθέσουμε και σταφίδες και καρύδια οπότε τα υλικά θα είναι 11 και η γεύση πιο ανεβασμένη… ίσως έτσι ευχαριστηθεί ακόμα περισσότερο ο Άγιος.

Ας πιστέψουμε λοιπόν όπως απαιτεί η παράδοση ότι μόλις «διαβαστεί» από τον ιερέα, την παραμονή της εορτής του Αγίου Φανουρίου θα μας φανερώσει ότι επιθυμούμε…

Με το καλό λοιπόν…

Φανουρόπιτα της Στέλλας

Μια συνταγή της Στέλλας Γιαλούση, από τη Μυτιλήνη

Υλικά

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική

Χυμός 5 πορτοκαλιών

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

2 σφηνάκια κονιάκ ή λικέρ Grand Marnier

1 κ.σ. κανέλα τριμμένη και γαρίφαλο τριμμένο

6 φλιτζάνι αλεύρι ανακατεμένο με 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, κοσκινισμένο

Για το πασπάλισμα

Ζάχαρη άχνη

Τρόπος παρασκευής

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.

Σε μια μεγάλη λεκάνη αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη,  το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και γαρίφαλο.

Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο μια στρογγυλή φόρμα 22-25 εκατοστών, την πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η φανουρόπιτα και να μην κολλάει στο δοκιμαστικό ξυλάκι.

Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο σκεπάζουμε 5 λεπτά και την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσει για 45 λεπτά τουλάχιστον.

Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και μόλις κρυώσει βάζουμε στη βάση μια λαδόκολλα και ολόγυρα σπάγγο, για πιο ωραία εμφάνιση στην εκκλησία.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !