Διακοπές … πώς θα τις κάνουμε εποικοδομητικές για τον εαυτό μας

Tips

Το σίγουρο είναι ότι στις διακοπές πρέπει να βρούμε τον τρόπο να ηρεμήσει το σώμα και ο νους μας. Άλλωστε το νόημα προέρχεται από την ίδια τη λέξη διακοπές, σημαίνει διακόπτω την καθημερινότητα…

Οι διακοπές δεν είναι περίοδος που θα λύσετε θέματα που εκκρεμούν χρόνια, ούτε είναι ο κατάλληλος χρόνος να πιέσετε τα παιδιά σας ή τον σύντροφό σας, να αλλάξει συνήθειες ή χαρακτήρα.

Αν το επιχειρήσετε χάσατε… σε διάθεση και χρόνο.

Στις διακοπές ειδικά τις πρώτες ημέρες δεν είναι εύκολο να ηρεμήσουμε, γιατί ακόμα είμαστε alert ακολουθώντας υποσυνείδητα την αγχώδη ίσως καθημερινότητά μας.

Ξεχάστε το γραφείο, τους συναδέλφους, τα προβλήματα και μην αφήνετε τη σκέψη σας να επανέρχεται εμμονικά σε καταστάσεις που σας είναι δυσάρεστες και αγχωτικές.

Κολυμπήστε, περπατείστε, ασχοληθείτε με κάτι πρωτότυπο και ενδιαφέρον… τολμήστε να κάνετε πράγματα που τόσο καιρό ονειρεύεστε…

Διαβάστε κάποιο βιβλίο αυτοβελτίωσης, σε έναν τόπο που το ευνοεί. Με φρέσκη και ξεκούραστη ματιά θα αξιολογήσετε τα πράγματα αλλιώς.

Αν στην περίοδο των διακοπών μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιες συνεδρίες γιόγκα, αυτό θα σας βοηθήσει να ηρεμήσετε. Θα μάθετε πιο εύκολα να χαλαρώνετε σώμα και νου.

Στις διακοπές μπορείτε να βρείτε λύσεις σε θέματα που σας απασχολούν… Ίσως τελικά αυτά που βλέπατε σαν ανυπέρβλητα εμπόδια δεν ήταν. Απλά είσαστε πολύ αγχωμένοι. Μάθετε να αντιμετωπίζετε τα προβλήματα κατά πρόσωπο.

Γράψτε σε μια ατζέντα τα θέλω σας… είναι καλή λύση να τα γράψετε σε ένα χαρτί … ίσως δείτε ότι κάποια υπερκαλύπτονται και δεν είναι τόσα πολλά θέλω ανικανοποίητα.

Αν οι διακοπές σας έπονται μιας περιόδου βαθιάς θλίψης, ενός θανάτου, ατυχήματος ή ασθένειας, τότε ίσως θα πρέπει να είναι η περίοδος που θα δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να συνέλθει. Είναι αυτό που στην ψυχανάλυση ορίζεται σαν «out of the box». Πρέπει να βγούμε για λίγο από το πρόβλημα, σαν να συμβαίνει σε κάποιον άλλον, έτσι θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα. Αυτό δεν σημαίνει άρνηση, ούτε λησμονιά, ούτε αποφεύγουμε την πραγματικότητα, πρέπει όμως να βρούμε τη δύναμη να το αντιμετωπίσουμε.

Οι νέες εικόνες, κάποιες ευχάριστες στιγμές, καινούργιο περιβάλλον, ενδιαφέροντα, νέες εμπειρίες επικαλύπτουν τα συναισθήματα πόνου και θλίψης… Στις διακοπές φροντίζουμε να γεμίσουμε με κάθε τρόπο της μπαταρίες μας.

Αφήνουμε πίσω τις ανησυχίες και σκεφτόμαστε θετικά το οφείλουμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας.

Αλλάξτε συνήθειες

Αν είστε εθισμένοι στα social media ή δεν μπορείτε λεπτό χωρίς το τηλέφωνό σας προσπαθήστε να το κάνετε… Τώρα έχετε τόσα ενδιαφέροντα και κυρίως χρόνο για τον εαυτό σας.

Βρεθείτε όσο πιο κοντά μπορείτε στη φύση που δρα αγχολυτικά. Κάντε βόλτες στο δάσος ή στο χωριό ή καθίστε δίπλα στη θάλασσα και το ποτάμι. Ο ήχος του νερού δρά στους νευρικούς ιστούς και χαρίζει βαθιά ηρεμία.

Τελευταία ακούγεται πολύ το Forest Bathing, δεν έχω εμπειρία αν αγκαλιάζοντας ένα δένδρο ηρεμεί κάποιος … αλλά σίγουρα οι φίλοι θα σας κάνουν να γελάσετε, αφού θα βρεθείτε όλοι μαζί γύρω από ένα αιωνόβιο δένδρο.

Κάντε πράγματα που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα… θα το χαρείτε.

Πάντως αποδεδειγμένα η επαφή με τη φύση μειώνει το επίπεδο της κορτιζόλης και προάγει την παραγωγή ενδορφινών, που είναι οι ορμόνες της ευεξίας.

Μην πέσετε στην παγίδα ότι δεν χρειάζεστε τόσο χρόνο για διακοπές… δεν είστε από σίδερο και οι μηχανές χρειάζονται service.

Ξεκινήστε λοιπόν… αυτές οι διακοπές θα είναι οι καλύτερες, οι πιο ξεκούραστες, οι πιο χαρούμενες, οι πιο εποικοδομητικές

Aπό τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !