Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Oι εξετάσεις πλησιάζουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Η μεγαλύτερη δυσκολία και το άγχος αφορά τους μαθητές του λυκείου και ειδικότερα αυτών, που λαμβάνουν μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Το στρες, το άγχος και η κούραση είναι τα αισθήματα που σχεδόν κάθε μαθητης αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, και έτσι αρκετοί από αυτούς/ες θα οδηγηθούν στην αναζήτηση συναισθηματικής καταφυγής.
Ας μην ξεχνάμε ότι η πίεση των γονέων, καθηγητών και γενικότερα του περιβάλλοντος είναι μεγάλη, οπότε οι μαθητές βρίσκονται σε πίεση και έχουν ανάγκη να ξεφύγουν.
Μια από τις κυριότερες συναισθηματικές καταφυγές είναι αυτή που αφορά το συναισθηματικό ξέσπασμα στο φαγητό.
Απευθυνθήκαμε στον κ. Παναγιώτη Κεμάλη, έγκριτο Διαιτολόγο Διατροφολόγο, ιδρυτή και διευθυντή της ομάδας διαιτολόγων «Τροφή για … θρέψη» και επιστημονικό συνεργάτη της ομάδας επιστημόνων «diatrofi.gr», για να απαντήσει στις όποιες απορίες μας.
Έχει παρατηρηθεί ότι οι μαθητές την περίοδο των εξετάσεων παίρνουν βάρος και ίσως αυτό είναι μια ακόμα πηγή άγχους. Πως το αντιμετωπίζουμε;
Δεν είναι λίγοι αυτοί, που μετά από μια κουραστική και δύσκολη μέρα, επιλέγουν, να πέσουν με τα «μούτρα» σε ό,τι μπορεί να τους προσφέρει απόλαυση.
Έτσι καταφεύγουν, σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως γλυκά ή αλμυρά σνακ και μετά νιώθουν τύψεις και ενοχές.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει και να αναπτυχθεί ο λεγόμενος φαύλος κύκλος υπερφαγίας και στέρησης και έτσι εύκολα διαταράσσεται η ισορροπία στην καθημερινή τους διατροφή.
Το γεγονός αυτό αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα στην αύξηση του σωματικού βάρους, που παρουσιάζεται σε παιδιά που ετοιμάζονται να δώσουν κυρίως Πανελλήνιες εξετάσεις.
Ποιες συμβουλές θα μπορούσατε να δώσετε προκειμένου οι μαθητές με την συμπαράσταση και των γονέων τους, να αποκτήσουν τον έλεγχο της διατροφής, αλλά και της συναισθηματικής τους κατάστασης;
Στους μαθητές που απευθύνονται στην επιστημονική μας ομάδα δίνουμε 7 συμβουλές, που πραγματικά όπως έχει αποδειχθεί τους βοηθούν. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί ορισμένες από αυτές τις συμβουλές
- Μην παραλείπεις τα γεύματα σου. Προσπάθησε μέσα στην ημέρα να καταναλώνεις ανά 2,5 – 3,5 ώρες οργανωμένα γεύματα υψηλά σε θρεπτική αξία και υπερτροφές, χωρίς να καταφεύγεις σε τσιμπολογήματα.
- Προτίμησε να καταναλώνεις φυσικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπιτικό μαγειρεμένο φαγητό και απέφυγε υπερ-επεξεργασμένες τροφές, που δημιουργούν πυροδότηση σε τσιμπολόγημα.
- Μη γεμίσεις το σπίτι σου με διάφορες λιχουδιές, που δεν χρειάζεσαι. Όταν το μάτι εκτεθεί στον πειρασμό, δύσκολα το μυαλό την αρνείται.
- Ενυδατώσου σωστά. Πίνε κατ’ ελάχιστο 8-10 ποτήρια νερό σε καθημερινή βάση.
- Περπάτα κάθε μέρα… Μην παραλείπεις να κινείσαι καθημερινά προκειμένου να γλυτώσεις χρόνο για διάβασμα.
- Αθλήσου … Έρευνες δείχνουν ότι όσα παιδιά αθλούνταν κατά την εξεταστική περίοδο απέδωσαν καλύτερα στις εξετάσεις από αυτά που αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο στο διάβασμα.
- Κοιμήσου καλά… Η ξεκούραση σε συνδυασμό με τη βελτίωση της διατροφής, την κίνηση και τη σωστή ενυδάτωση αποτελούν το κλειδί στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.
Με λίγα λόγια, πρέπει οι μαθητές να φροντίσουν τον εαυτό τους και να του δώσουν ότι έχει ανάγκη προκειμένου να σε φροντίσει ο οργανισμός σου τη στιγμή που το χρειάζεσαι…
Ευχαριστούμε πολύ