Εφιάλτες … φως στο ανεξήγητο και τους φόβους

Tips

Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται κατά μέσο όρο 7 ώρες τη νύχτα, έτσι υπάρχει αρκετός χρόνος για όνειρα ή και για εφιάλτες. Ο Freud διατύπωσε τη θεωρία ότι τα όνειρα είναι ένα άνοιγμα προς το ασυνείδητο, η θεωρία του αποκλίνει από την ψυχανάλυση. Ενώ για τον Jung, σκοπός των ονείρων είναι να αποκαταστήσουν μια ψυχολογική ισορροπία, αυτό που ονομάζει αντισταθμιστική λειτουργία. Aντίθετα ο εφιάλτης δημιουργεί διαταραχή της ψυχολογικής ισορροπίας. Το όνειρο αλλά και ο εφιάλτης πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν συγκεκριμένα γεγότα ή έκφραση του ασυνείδητου.

Τα όνειρα που «γεννά» η σφαίρα του ασυνειδήτου τη νύχτα δεν είναι πάντα ευχάριστα, ούτε μας προκαλούν πάντα ευεξία, ούτε μας χαρίζουν έμπνευση. Κάποιες φορές δεν έχουν χρώμα, αλλά είναι ασπρόμαυρα και έχουν έντονη κίνηση αγχωτική… Έτσι περιγράφεται ο εφιάλτης.

Πολλές φορές αισθανόμαστε να πέφτουμε στο κενό από ψηλά, κάποιες άλλες να χανόμαστε στο δάσος, κάποιες φορές είμαστε κάπου χαμένοι και βιώνουμε ένα δυνατό άγχος αφού νοιώθουμε εγκλωβισμένοι. Κάποιες φορές βλέπουμε ένα αγαπημένο μας άτομο να πεθαίνει Οι εφιάλτες παίρνουν διαφορετικές μορφές ανάλογα με τους υποσυνείδητους φόβους μας.

Το κακό είναι ότι και την επόμενη μέρα οι εφιάλτες συνεχίζουν να μας αγχώνουν, να μας φοβίζουν και να μας στενοχωρούν… Ένας έντονος νυχτερινός εφιάλτης αναστατώνει την καθημερινότητά μας για δύο ημέρες έλεγε ο Freud.

Οι ειδικοί επιστήμονες και οι ψυχίατροι ορίζουν τους εφιάλτες σαν μια δυνατή αντανάκλαση καταστάσεων που έχουμε βιώσει ή σαν κάποια αρνητικά συναισθήματα όπως αυτό του φόβου, της ζήλιας, του άγχους. Έτσι, ένα άτομο που έχει βιώσει ένα τραύμα, όπως μια επίθεση ή ακόμα τη στιγμή που έγραφε σαν μαθητής ένα δύσκολο διαγώνισμα, μπορεί να ξαναζήσει αυτή τη στιγμή πάλι και πάλι στα όνειρά του.

Οι εφιάλτες μπορεί ακόμα να προκύψουν από μια κατάσταση που έχουμε επιλέξει σκόπιμα να μην δώσουμε σημασία, προκειμένου να μην επιβαρυνθούμε ψυχολογικά.

Το ασυνείδητο μας αναβιώνει αυτό το γεγονός την ώρα του ύπνου. Ο εφιάλτης μπορεί έτσι να εμφανίσει το πρόβλημα, που προκαλεί περισσότερη ανησυχία και άγχος από ότι φανταζόμαστε.

Η μάχη με τους εφιάλτες μπορεί να κερδηθεί με διάφορες τεχνικές. Η τεχνική της καταγραφής του ονείρου από εμάς, τους ίδιους βοηθά στην πλήρη συνειδητοποίηση του. Στη συνέχεια μπορούμε να καταγράψουμε ένα ευχάριστο αποτέλεσμα στο τέλος του εφιάλτη και έτσι παύει να υφίσταται. Αν οραματιστούμε ένα νέο σενάριο και καταγραφεί στο συνειδητό, τότε ο εγκέφαλος μας θα πλημμυρίσει από το νέο ευχάριστο σενάριο και ο εφιάλτης θα παύσει να υπάρχει.

Αν πάλι οι εφιάλτες είναι τόσο έντονοι και μας κάνουν τον ύπνο και τη ζωή μας δύσκολη, τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν ψυχαναλυτή.  Κάποιες συνεδρίες θα βοηθήσουν να ανακαλυφθεί η πραγματική πηγή του φόβου, που μπορεί εμείς οι ίδιοι να μην έχουμε συνειδητοποιήσει. Απλά μπορεί ο φόβος να έχει καταγραφεί στην υποσυνείδητη αντίληψή μας.

Πάντως ειδικοί θεραπευτές προτείνουν δύο «θεραπευτικά σχήματα» για την απαλλαγή από τους εφιάλτες. Το διαυγές όνειρο και την τεχνική της επαναλαμβανόμενης απεικόνισης, που σας παρουσιάσαμε παραπάνω με εκλαϊκευμένο τρόπο.

Έτσι, σε μια ψυχαναλυτική προσέγγιση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα όνειρά μας ή τους εφιάλτες μας, για να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να έχουμε πρόσβαση στις επιθυμίες μας αλλά και τους ενδόμυχους φόβους, που δεν έχουν περάσει από το συνειδητό.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !