Εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση του καφέ

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Ο καφές για τους περισσότερους ανθρώπους είναι εντελώς απαραίτητος γιατί είναι μια συνήθεια που μας κάνει να ξυπνάμε… και να νιώθουμε δυνατοί όλη την ημέρα.

Η ποσότητα ποικίλλει από 1-4 καφέδες την ημέρα. Όμως για αρκετούς ανθρώπους υπάρχουν λόγοι υγείας που πρέπει να τον μειώσουν και σε άλλους ανθρώπους φέρνει εκνευρισμό οπότε πρέπει να βρεθούν κάποιες εναλλακτικές και υποκατάστατα μέχρι να μπορέσουν να μειώσουν την ποσότητα ή να αντικαταστήσουν τον καφέ με άλλο ρόφημα.

Η αλήθεια είναι ότι η καφεΐνη βοηθά πολύ στην καταπολέμηση της «καταπραϋντικής δράσης λόγω της ενεργοποίησης ορισμένων υποδοχέων που υπάρχουν στον εγκέφαλο» όπως δηλώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Υγεία και το Περιβάλλον.

Οι επιπτώσεις του καφέ στην ποιότητα του ύπνου είναι πολλές σε άλλους φέρνει δυσκολία, αϋπνία και εκνευρισμό.

Βέβαια οι επιδράσεις του καφέ ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο ή τις συνήθειες.

Αν θέλετε να βρείτε λοιπόν μια εναλλακτική για να μειώσετε την κατανάλωση του καφέ εμείς σας προτείνουμε κάποιες.

Κιχώριο, μια δημοφιλής εναλλακτική

Κιχώριο ή αγριοράδικο είναι ένα υποκατάστατο του καφέ με πολλές θρεπτικές ιδιότητες. Ήταν βότανο γνωστό από την αρχαιότητα και αναφέρεται σε συγγράμματα της εποχής των Φαραώ. Ο Διοσκουρίδης αναφέρεται σε πάπυρο που χρονολογείται από το 4000 π.Χ. Περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνη C, κάλιο, φώσφορο και φυλλικό οξύ. Επίσης θεωρείται ότι μειώνει το στρες, προστατεύει το συκώτι, ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και αποτρέπει την εμφάνιση διαβήτη.

Πίνεται είτε μόνο του είτε σε μείγμα με λίγο κανονικό καφέ.

Η προετοιμασία είναι πολύ απλή.

Απλά βάζουμε 1-2 κουταλάκια κιχώριο σε 250 ml ζεστό νερό.

Περιμένουμε πέντε λεπτά, αμέσως μετά το φιλτράρουμε και το απολαμβάνουμε.

Το Mατέ είναι εξαιρετικό υποκατάστατο

Το Mατέ προέρχεται από ένα δέντρο της Νότιας Αμερικής. Παρασκευάζεται από αποξηραμένα φύλλα, γενικά εμποτισμένα σε ζεστό νερό ή γάλα.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η χρήση του ματέ συμβάλλει αποτελεσματικά στην  «καταπολέμηση της κόπωσης και της αδυναμίας και ως διουρητικό στη συμπληρωματική θεραπεία μικροπροβλημάτων του ουροποιητικού».

Πώς παρασκευάζεται;

Σε ένα λίτρο βραστό νερό ανακατεύουμε 5 γρ. αποξηραμένων φύλλων.

Σε 2 λεπτά είναι έτοιμο το έγχυμα, που περιέχει περίπου 70 mg καφεΐνη.

Τσάι Ιβίσκου, αντιοξειδωτικό και γευστικό

Σύμφωνα με το Κολλέγιο Εναλλακτικής Ιατρικής του Κεμπέκ, ο ιβίσκος είναι πηγή ασβεστίου, σιδήρου, βιταμίνης C, Β2 και Β3. Είναι ένα εξαιρετικό βότανο για να αντικαταστήσει τον καφέ. Επίσης είναι ευεργετικό για την πέψη, την υγεία των αγγείων και διουρητικό.

Πώς παρασκευάζεται;

Σε ζεστό νερό ρίχνουμε ένα κουταλάκι ιβίσκο αποξηραμένο και αφήνουμε για 2 λεπτά να εγχυθεί σωστά και απολαμβάνουμε.

Καφές κριθαριού, η πατρογονική εναλλακτική

Ο πατρογονικός καφές κριθαριού, που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, δεν περιέχει καφεΐνη.

Πώς παρασκευάζεται;

Για την παρασκευή του, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ψητό κριθάρι. Μουλιάστε το σε ζεστό νερό για 10 λεπτά πριν το φιλτράρετε και το σερβίρετε στο φλιτζάνι.

Τσάι Matcha, το αντιοξειδωτικό ρόφημα

Πρόσφατη μελέτη συμπεραίνει ότι το πράσινο τσάι Μatcha περιέχει 100 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το παρασκευασμένο τσάι. Μακροπρόθεσμα, αυτό το ποτό θα προλάβει τον καρκίνο, τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες και τις καρδιαγγειακές καθώς και τις μεταβολικές ασθένειες.

Πώς παρασκευάζεται;

Για να το ετοιμάσετε, ρίξτε λίγο νερό σε ένα φλιτζάνι και προσθέστε τη σκόνη matcha.

Χτυπάμε καλά με ξύλινο αναδευτήρι, προσθέσουμε ζεστό νερό και απολαμβάνουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !