Γλυκιά καλοκαιρινή γεύση που αρέσει πολύ και γίνεται εύκολα. Θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.
Εμείς την απολαύσαμε στο Sunset cafe στο βράχο της Αρκίτσας το ηλιοβασίλεμα αγναντεύοντας το απέραντο γαλάζιο.
Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά / Χρόνος αναμονής 8 ώρες / Εύκολο
Εκμέκ κανταΐφι παγωτό
Από την Μαριάννα Ασημενού, Sunset Atsitsa, Σκύρος
Υλικά για ένα ταψί 25Χ20 εκ.
Για το παγωτό
300 ml κρέμα γάλακτος πλήρη
200 ml ζαχαρούχο γάλα
35 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη
30 γρ. καρύδια θρυμματισμένα
Για τη βάση
200 γρ. φύλλο κανταΐφι
100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για το σιρόπι
150 ml νερό
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Χυμό από μισό λεμόνι
Για τη σαντιγί
200 ml κρέμα γάλακτος
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα ταψί αδειάζουμε τα φύλλα κανταϊφιού μαζί με το λιωμένο βούτυρο.
Αφού τα περάσουμε μέσα από τα δάχτυλά μας, για να βουτυρωθούν καλά και τα βάζουμε σε ταψί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 130ο C στον αέρα, για 30 λεπτά.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε ελαφρά.
Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να πάρει μία βράση, ανακατεύοντας ελαφρά.
Αφού πάρει βράση, αφήνουμε το σιρόπι να βράσει ακόμα για 2-3 λεπτά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Μόλις ψηθούν τα φύλλα κανταϊφιού, τα βγάζουμε από το φούρνο και τα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Αφού κρυώσουν, κρατάμε 130 γρ. φύλλα κανταΐφι για τη γέμιση και απλώνουμε το υπόλοιπο στο ταψί.
Για το παγωτό
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να έχουμε μία ελαφριά σαντιγί.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε μέσα στον κάδο το ζαχαρούχο γάλα και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε την κανέλα, τα καρύδια, τα φύλλα κανταΐφι που κρατήσαμε και ανακατεύουμε και πάλι με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
Αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τα φύλλα κανταΐφι που έχουμε απλώσει στο ταψί, καλύπτουμε με μεμβράνη που εφάπτεται στο παγωτό και το βάζουμε στην κατάψυξη για 8 ώρες.
Μόλις είναι έτοιμο, σερβίρουμε το παγωτό με φιστίκια Αιγίνης.