Η συνέντευξη είναι ένα από τα πιο δύσκολα στάδια της διαδικασίας εύρεσης εργασίας, καθώς ορισμένες ερωτήσεις έχουν σχεδιαστεί για να δοκιμάσουν την κρίση, την ειλικρίνειά σου και την ικανότητά σου να διαχειρίζεσαι άβολες καταστάσεις. Αυτές οι “ερωτήσεις-παγίδες” μπορούν να σε αιφνιδιάσουν αν δεν είσαι προετοιμασμένος. Παρακάτω παρατίθενται μερικές από τις πιο κοινές ερωτήσεις-παγίδες και συμβουλές για το πώς να απαντήσεις αποτελεσματικά.
“Ποιο είναι το πιο αδύναμο σημείο σου;”
Αυτή η κλασική ερώτηση-παγίδα έχει ως στόχο να αξιολογήσει την αυτογνωσία και την ειλικρίνειά σου. Πολλοί υποψήφιοι κάνουν το λάθος να απαντήσουν υπερβολικά θετικά (π.χ. είμαι τελειομανής) ή αρνητικά.
Πώς να απαντήσεις:
Επίλεξε ένα πραγματικό αδύναμο σημείο, αλλά κάτι που δεν θα είναι κρίσιμο για τη δουλειά. Εξήγησε πώς εργάζεσαι για να το βελτιώσεις. Για παράδειγμα:
“Ένα από τα αδύναμα σημεία μου ήταν η διαχείριση του χρόνου σε μεγάλα έργα, αλλά έχω βελτιωθεί χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες τεχνικές οργάνωσης και διαχείρισης χρόνου, όπως η χρήση λιστών εργασιών και η διαίρεση έργων σε μικρότερα μέρη.”
“Γιατί θέλεις να φύγεις από την τρέχουσα δουλειά σου;”
Μια δύσκολη ερώτηση που μπορεί να σου προκαλέσει αμηχανία αν δεν είσαι προετοιμασμένος. Οι εργοδότες αναζητούν πληροφορίες για το αν είσαι δυσαρεστημένος, αν είχες συγκρούσεις με συναδέλφους ή εάν υπάρχει ασυνέπεια στην καριέρα σου.
Πώς να απαντήσεις:
Εστίασε στα θετικά κίνητρα για αλλαγή και όχι σε αρνητικές εμπειρίες. Απόφυγε να κατηγορήσεις τον προηγούμενο εργοδότη. Για παράδειγμα:
“Αναζητώ νέες ευκαιρίες για επαγγελματική ανάπτυξη και προκλήσεις που θα μου επιτρέψουν να αξιοποιήσω καλύτερα τις δεξιότητές μου. Παρόλο που εκτιμώ την εμπειρία που απέκτησα στην τρέχουσα θέση, αισθάνομαι ότι είμαι έτοιμος για ένα νέο βήμα.”
“Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια;”
Μια ερώτηση που μπορεί να φαίνεται αθώα, αλλά μπορεί να παγιδέψει τους υποψηφίους, ειδικά αν δεν έχουν συγκεκριμένα πλάνα. Ο εργοδότης προσπαθεί να διαπιστώσει εάν είσαι φιλόδοξος, αν η θέση είναι κατάλληλη για μακροχρόνια συνεργασία ή αν σκοπεύεις να αλλάξεις σύντομα εργασία.
Πώς να απαντήσεις:
Δώσε μια απάντηση που να δείχνει ότι σκέφτεσαι την εξέλιξή σου στην εταιρεία και ότι είσαι δεσμευμένος στην ανάπτυξή σου. Για παράδειγμα:
“Σε πέντε χρόνια, θα ήθελα να έχω εξελιχθεί μέσα στην εταιρεία, να έχω αναλάβει περισσότερες ευθύνες και να συνεχίζω να αναπτύσσω τις δεξιότητές μου στον τομέα μου. Θα ήθελα να συμβάλλω σημαντικά στους στόχους της εταιρείας.”
“Γιατί πρέπει να σε προσλάβουμε;”
Είναι μια ερώτηση που δοκιμάζει την αυτοπεποίθησή σου και την ικανότητά σου να προβάλλεις τα δυνατά σου σημεία χωρίς να φαίνεσαι υπερόπτης.
Πώς να απαντήσεις:
Εστίασε στις δεξιότητές σου και την εμπειρία που σε κάνουν κατάλληλο για τη θέση, χωρίς να υπερβάλλεις. Συνδέσου με τις ανάγκες της εταιρείας και την προστιθέμενη αξία που θα φέρεις. Για παράδειγμα:
“Πιστεύω ότι είμαι ο κατάλληλος υποψήφιος γιατί συνδυάζω τις δεξιότητες και την εμπειρία που απαιτεί η θέση. Έχω δουλέψει σε παρόμοια έργα με επιτυχία και είμαι έτοιμος να προσφέρω άμεσα αξία στην ομάδα.”
“Πες μου για μια δύσκολη κατάσταση που αντιμετώπισες στη δουλειά και πώς την έλυσες.”
Αυτή η ερώτηση αξιολογεί τις δεξιότητές σου στη διαχείριση κρίσεων και τις επικοινωνιακές σου ικανότητες.
Πώς να απαντήσεις:
Διάλεξε ένα παράδειγμα που να δείχνει τις ικανότητές σου στην επίλυση προβλημάτων και το πώς χειρίστηκες μια δύσκολη κατάσταση με θετικό τρόπο. Για παράδειγμα:
“Στην προηγούμενη δουλειά μου, είχα αναλάβει ένα έργο με περιορισμένα χρονοδιαγράμματα και ανεπαρκείς πόρους. Συνεργάστηκα στενά με την ομάδα μου, ανακατανέμοντας τις προτεραιότητες και βελτιστοποιώντας τη διαχείριση των πόρων, και τελικά καταφέραμε να παραδώσουμε το έργο εντός της προθεσμίας.”
“Πες μου κάτι για εσένα που δεν είναι στο βιογραφικό σου.”
Αυτή η ερώτηση μπορεί να σε αιφνιδιάσει, καθώς απαιτεί κάτι αυθόρμητο και προσωπικό. Ο εργοδότης επιδιώκει να μάθει περισσότερα για την προσωπικότητά σου.
Πώς να απαντήσεις:
Εστίασε σε μια προσωπική δεξιότητα, ενδιαφέρον ή εμπειρία που δείχνει θετικά χαρακτηριστικά που δεν είναι εμφανή στο βιογραφικό σου. Για παράδειγμα:
“Εκτός από τη δουλειά, είμαι πολύ παθιασμένος με τον εθελοντισμό. Έχω συμμετάσχει σε αρκετές δράσεις και αυτό με έχει βοηθήσει να αναπτύξω καλύτερες δεξιότητες συνεργασίας και ηγεσίας.”
“Ποια είναι η γνώμη σου για τον προηγούμενο εργοδότη σου;”
Αυτή η ερώτηση είναι μια κλασική παγίδα που μπορεί να σε εκθέσει αν μιλήσεις αρνητικά για τον προηγούμενο εργοδότη. Οι εργοδότες θέλουν να διαπιστώσουν την επαγγελματική σου στάση και την ικανότητά σου να διαχειρίζεσαι τις σχέσεις στην εργασία.
Πώς να απαντήσεις:
Απόφυγε τα αρνητικά σχόλια και εστίασε στα θετικά. Για παράδειγμα:
“Έμαθα πολλά από τον προηγούμενο εργοδότη μου και εκτιμώ τις ευκαιρίες που μου δόθηκαν για να αναπτυχθώ επαγγελματικά. Ήρθε όμως η ώρα για εμένα να αναζητήσω νέες προκλήσεις που θα ταιριάζουν καλύτερα στις επαγγελματικές μου φιλοδοξίες.”