Έξυπνος προγραμματισμός διακοπών για να νιώσετε ευεξία…

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Αλήθεια έχετε ποτέ σκεφθεί δημιουργικά και έξυπνα για να γεμίσετε πραγματικά τις μπαταρίες σας την περίοδο των διακοπών και για να μην γυρίσετε κουρασμένοι…

Πόσο καιρό αλήθεια χρειάζεστε για να ξεφύγετε από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα της δουλειάς σας.

Κάποιοι αποφασίζουν να κάνουν ένα διάλειμμα και να πάρουν 2 εβδομάδες διακοπές ή άλλοι 3… Ενώ για κάποιους αρκούν μόνον λίγες ημέρες για να ξεφύγουν και να γυρίσουν φρέσκοι και ξεκούραστοι στη δουλειά τους.

Τελικά ποια είναι η ιδανική διάρκεια μιας περιόδου διακοπών για να ξεκουραστούμε και να ξεφύγουμε;

Ολλανδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Radboud, που βρίσκεται στο Nijmegen, κοντά στα γερμανικά σύνορα, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα μιας μελέτης για τις συνήθειες διακοπών 100 ατόμων, που προέρχονται από όλα τα στάδια της ιεραρχίας.

Όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη ήταν υποχρεωμένοι να κρατούν ένα ημερολόγιο ευεξίας κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Η μέση διάρκεια ήταν 23 ημέρες.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε όταν λέμε διακοπές, δεν σημαίνει μόνον ότι θα πάμε εκτός της πόλης μας, απλά θα αποσυνδεθούμε από το χώρο εργασίας και θα μπορούμε να διαθέσουμε το χρόνο μας όπως θέλουμε.

Ποια είναι η ιδανική διάρκεια διακοπών για να ξεκουραστούμε πραγματικά;

Οι Ολλανδοί ερευνητές εξηγούν: «Η υγεία, η ευημερία και η ευεξία αυξήθηκαν γρήγορα κατά τη διάρκεια των διακοπών, κορυφώθηκαν την 8η ημέρα των διακοπών. Όμως το άγχος και η κούραση επέστρεψαν γρήγορα στην αρχική τους κατάσταση κατά την πρώτη εβδομάδα επιστροφής στην εργασία».

Η ιδανική διάρκεια διακοπών είναι 8 -12 ημέρες, εάν θέλετε να ξεφύγετε  αποτελεσματικά. Το σώμα χρειάζεται μια ημερολογιακή εβδομάδα προκειμένου να προσαρμοστεί σε ένα νέο ρυθμό και να ξεφύγει.

Αν δεν ξεκουραστούμε τότε η αντίδραση με την επιστροφή στην εργασία μας μπορεί να είναι δύσκολη.

Η δική μας εμπειρία…

Για να μην νιώσετε ποτέ τη δυσκολία προσαρμογής και τη μελαγχολία ότι οι διακοπές σας τελείωσαν, υπάρχει μια τεχνική που εφαρμόζεται από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες στις ΗΠΑ, αλλά έχω και προσωπική εμπειρία

Μέχρι σήμερα λειτουργεί και νιώθω πάντα ότι έχω ακόμα διακοπές μπροστά μου και την ευκαιρία να διοργανώσω ένα ακόμα ταξίδι…

Διανέμω τις διακοπές μου σε χρονικά διαστήματα 3-4 εβδομάδων, από 1 εβδομάδα την κάθε φορά.

Αφήνω και μια εβδομάδα για να συνδυάσω τις ημέρες μου με κάποιες αργίες.

Έτσι πάντα νιώθω ότι έχω μπροστά μου χρόνο να ξεκουραστώ και έτσι διατηρώ υψηλά επίπεδα ευεξίας.

Βέβαια ο Φρόιντ έλεγε «ότι ευτυχής είναι ο εργαζόμενος, που δεν νιώθει την ανάγκη διακοπών από τη δουλειά του, αν βέβαια κατορθώσει να κάνει τη δουλειά που αγαπά και να την δει σαν χόμπι…»

Είμαι χαρούμενη γιατί δημιουργώ τις συνθήκες για να νιώσω κάπως έτσι … επιλέγοντας να κάνω τη δουλειά που αγαπώ, όσο δύσκολη και αν φαίνεται σε κάποιους.

Η νοοτροπία μου συμπίπτει … με τα αποτελέσματα της μελέτης των Ολλανδών, μην κάνετε μεγάλες διακοπές, χωρίς να κάνετε μεγάλες περιόδους διακοπής.

Πολύ πιο λογικό είναι να προγραμματίζετε αρκετές μικρότερες διακοπές κατά τη διάρκεια ενός έτους, για να διατηρήσετε υψηλά επίπεδα ευεξίας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !