Φωλίτσες φουντουκιών

Τα μυστικά των Chef

Ανατολίτικη γεύση που πρωταγωνιστεί στις Βρυξέλλες

Πέρσι έκανα Χριστούγεννα στις Βρυξέλλες και η φίλη μου με ξενάγησε στα hot ζαχαροπλαστεία της Grand Place, την μεγαλύτερη πλατεία της Ευρώπης με εκπληκτικά κτήρια και “ντυμένη” με χρώματα των Χριστουγένων.

 

Ήθελε να δοκιμάσω εκτός από τα σοκολατένια τους αριστουργήματα και κάτι διαφορετικό με άρωμα ανατολής, τις φωλίτσες φουντουκιών, που είναι ό,τι πιο hot για τα Χριστούγεννα. Γεύση ανατολίτικη που κατέκτησε την πολυεθνική κοινότητα των Βρυξελλών εκεί ” που κτυπά δυνατά η καρδιά της Ευρώπης”. Πραγματικά ενθουσιάστηκα.

Μου άρεσε και ο τρόπος που τις πρόβαλαν, σαν βουναλάκια, διάλεγες όσες φωλίτσες ήθελες και τις απολαύσαμε στο σπίτι.

Τις επόμενες ημέρες μας έδωσαν την συνταγή… καταλαβαίνετε πόσες φορές τους επισκεφθήκαμε…

Αν θέλετε μπορείτε να γεμίσετε τις φωλίτσες με φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα, κάσιους.

Θα ενθουσιαστείτε αρκεί το βούτυρο να είναι εκλεκτό, μοσχομυριστό και οι ξηροί καρποί τραγανοί και νόστιμοι.

Καλοφάγωτα λοιπόν…

Φωλίτσες φουντουκιών

Υλικά για 45 κομμάτια

1 πακέτο φύλλο κανταίφι

170 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο

50 γρ. βούτυρο γάλακτος για το άλειμμα

400 γρ. φουντούκια ολόκληρα καραμελωμένα ή καβουρδισμένα απλά

Για το σιρόπι

250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

250 ml νερό εμφιαλωμένο

2 κ.σ. ανθόνερο ή ροδόνερο

χυμό από μισό πορτοκάλι

Τρόπος παρασκευής

Αραδιάζουμε στον πάγκο της κουζίνας τα φύλλα κανταίφι και τα ανοίγουμε με τα χέρια μας, έτσι για να αφρατέψουν και τα χωρίζουμε σε λωρίδες.

Δημιουργούμε από μικρή ποσότητα φύλλου, φωλίτσες και τις βάζουμε σε βουτυρωμένα φορμάκια στο μέγεθος που θέλουμε.

Ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο και περιχύνουμε τις φωλιές.

Βάζουμε τις φωλιές σε ταψί ή τη σχάρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Περιμένουμε να κρυώσουν λίγο .

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βράζουμε σε κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού για 12 λεπτά και φτιάχνουμε ένα βαρύ σιρόπι.

Ραντίζουμε τις φωλιές με ανθόνερο και τις περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι.

Μόλις απορροφήσουν το σιρόπι βγάζουμε τις φωλίτσες από τη φόρμα και τις παραγεμίζουμε με καραμελωμένα ή καβουρδισμένα φουντούκια.

Σερβίρουμε στο πιάτο και αν θέλουμε  τις συνοδεύουμε με σαντιγί, κρέμα πατισερί ή και παγωτό καϊμάκι.

Τα κτήρια της Grand Place λουσμένα στο φως της γιορτής

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !