Οι περίφημοι Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης

Τα μυστικά των Chef

Αποκαλύπτουμε τη μυστική συνταγή ….

Γιορτινά «ποιήματα» πασπαλισμένα με μπόλικη άχνη, ζυμωμένα αριστοτεχνικά με την γλυκιά ιστορία αγάπης του Πρόδρομου και της Βαρβάρας Ιωσηφίδη. Ξεκίνησαν από το μηδέν και σήμερα, ο Πρόδρομος έχει καθιερωθεί σαν εθνικός κουραμπιετζής, αφού πρώτος ξεκίνησε και έκανε την Ν.Καρβάλή, κουραμπιεδούπολη.

Τέλος Οκτωβρίου βρεθήκαμε στην Καβάλα για να γνωρίσουμε τον Πρόδρομο Ιωσηφίδη και να μας «μυήσει» στο γλυκό του μικρόκοσμο…. Ομολογώ ότι είχα κάποια αγωνία αν τελικά κατορθώσω να του «αποσπάσω» για σας, την επτασφράγιστη μυστική συνταγή του.

Μόλις όμως γνωριστήκαμε, ήμουν σίγουρη ότι από την Νέα Καρβάλη θα έφευγα γεμάτη γευστικές αναμνήσεις και με την συνταγή «στο χέρι».

Στο υπερσύγχρονο εργαστήριό τους με υποδέχθηκαν με την Βαρβάρα του, που είναι και η κινητήρια δύναμη της επιχείρησης. Αγαπήθηκαν από παιδιά και παντρεύτηκαν πολύ νέοι αλλά και πολύ φτωχοί. Μόνη τους προίκα, η περίφημη συνταγή των κουραμπιέδων της γιαγιάς, φερμένη με τα λιγοστά τους υπάρχοντα από την Καρβάλη της Καππαδοκίας.

Δούλεψαν σκληρά … ήταν αποφασισμένοι να πετύχουν και σήμερα οι εξαγωγές τους φθάνουν μέχρι την Αμερική.

Μυστικό της επιτυχίας τους η άριστη ποιότητα βουτύρου και η ανάμειξη κατσικίσιου και αγελαδινού βουτύρου και τα φρεσκοδιατηρημένα αμύγδαλα.

Οι κουραμπιέδες συμβολίζουν την ευτυχία αφού είναι φτιαγμένοι από χιλιάδες κόκκους αλευριού και ζάχαρης όσες και οι επιθυμίες που θέλουμε να πραγματωθούν.

Εμείς σας δίνουμε την αυθεντική συνταγή… «δια χειρός Ιωσηφίδη» εσείς φροντίστε για μια αξέχαστη γιορτινή ατμόσφαιρα.

Κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης

Από τον Πρόδρομο Ιωσηφίδη, τον εθνικό κουραμπιετζή

Υλικά

1 κιλό αλεύρι

200 γρ. βούτυρο αγελαδινό, εκλεκτό

100 γρ. βούτυρο γίδινο ή πρόβειο

100 γρ. Φυτίνη

150 γρ. ζάχαρη άχνη

2 στικ βανίλιας

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

350 γρ. αμύγδαλα, χοντροσπασμένα

Για το φινίρισμα

Ανθόνερο ή ροδόνερο

Άχνη ζάχαρη

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να καβουρδιστούν.

Χτυπάμε τα βούτυρα στο μίξερ για 5 λεπτά μέχρι να «αφρατέψουν».

Προσθέτουμε την άχνη αργά αργά και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα για 5 λεπτά ακόμα.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια λίγο λίγο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι.

Μόλις δέσει η ζύμη προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε ελαφρά.

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα τραπέζι και στρώνουμε μια λαδόκολλα από πάνω της.

Την περνάμε με τον πλάστη και αμέσως μετά με την παλάμη μας.

Κόβουμε κομματάκια ζύμης και πλάθουμε μπουκίτσες ή κόβουμε μισοφέγγαρα με ένα κουπάτ.

Βάζουμε τους κουραμπιέδες σε ένα ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 30 λεπτά.

Του αφήνουμε να κρυώσουν για 3 λεπτά και αμέσως τους ραντίζουμε με ανθόνερο.

Αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και πασπαλίζουμε με άχνη.

kourambiedes neas Karvalis
Οι περίφημοι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα Ιωσηφίδη, φωτογραφημένα στο Ακόντισμα, του κέντρου Καππαδοκικών Μελετών Ν.Καρβάλης

Μικρά μυστικά

Οι κουραμπιέδες διατηρούνται φρέσκοι σε ξηρό και δροσερό περιβάλλον. Αν τους βάλουμε σε μεταλλικό κουτί με ριζόχαρτο ερμητικά κλειστό, θα διατηρήσουν την φρεσκάδα τους και το άρωμά τους.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !