Μνήμες, αγνότητα και γεύση…
Στη Σμύρνη, στη Φώκαια αλλά και στην Αρτάκη η παράδοση ήθελε να φτιάχνουν ολόλευκους κουραμπιέδες χωρίς να είναι πασπαλισμένοι με ζάχαρη, όπως συνηθίζεται.
Έτσι έφτιαχναν τους κουραμπιέδες της γιορτής, αλλά και του γάμου που τους μοίραζαν μαζί με τα κουφέτα. Οι κουραμπιέδες έπρεπε να είναι τραγανοί και να έχουν χαραγματιές όταν ψήνονται με τον σωστό τρόπο.
Κάποιες φορές τους διακοσμούσαν με φιστίκι, στην ένωση ή τους έβαζα σε πιατέλα με ροδοπέταλα σε απίθανα χρώματα για να είναι γιορτινοί…
Εμείς μια που η τάση διεθνώς θέλει αυτά τα Χριστούγεννα να είναι αφιερωμένα στο σύμπαν, φωτογραφίσαμε τους κουραμπιέδες σε πιατέλα με την πορεία των πλανητών… που ήταν κουραμπιεδένιοι…
Παραδοσιακά οι κουραμπιέδες φτιάχνονταν με εκλεκτό βούτυρο και μπόλικη σκόνη αμυγδάλου. Οι κυρίες από την Νέα Αρτάκη, στην Εύβοια φτιάχνουν με τον ίδιο σχεδόν τρόπο τους κουραμπιέδες, απλά δεν βάζουν σκόνη αμυγδάλου αλλά μόνο αλεύρι. Το σχήμα που τους δίνουν συνήθως είναι φύλλα και σπανιότερα λουλούδια.
Η συνταγή δική σας…
Κουραμπιέδες Μικρασιάτικοι
Από τη Μάρα Ορφανού, δεινή ζαχαροπλάστη
Υλικά
1 κιλό εκλεκτό βούτυρο ή φυτικό βούτυρο
2 κιλά ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
1700 γρ. αλεύρι Νο 2 κοσκινισμένο
300 γρ. σκόνη αμυγδάλου ή τρίμα αμυγδαλόψυχας
Για το φινίρισμα
Φιστίκι Αιγίνης ή ολόκληρο αμύγδαλο
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε το βούτυρο στο μίξερ και το χτυπάμε δυνατά με το σύρμα για 20 λεπτά για να «αφρατέψει» καλά.
Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη λίγη λίγη χτυπώντας στη χαμηλή ταχύτητα.
Αφού έχουμε όλη την ποσότητα της ζάχαρης στον κάδο, χτυπάμε με το σύρμα και πάλι δυνατά.
Βάζουμε τον γάντζο στο μίξερ και στον κάδο προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο και ζυμώνουμε καλά.
Προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Αρχίζουμε να την πλάθουμε τους κουραμπιέδες και να δημιουργούμε διάφορα σχέδια κουλουράκια, φύλλα, λουλούδια, μπαλάκια, που τα πιέζουμε ελαφρά στη μέση με προσοχή, χωρίς να χάσουν το σχήμα τους.
Σε ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες.
Αν θέλουμε ενώνουμε τα δύο άκρα από το κουλουράκι, βάζοντας ένα φιστίκι στην ένωση.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 20 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να σκεπάσουμε για να διατηρηθούν τραγανοί.
Μικρά μυστικά πώς να διατηρήσουμε τραγανούς τους κουραμπέδες
Δεν τους αφήνουμε εκτεθειμένους στην πιατέλα, αλλά τους βάζουμε τυλιγμένους σε ριζόχαρτο μέσα σε κουτί μεταλλικό.
Μόνο όταν τους σερβίρουμε τους στολίζουμε σε πιατέλα, την τελευταία στιγμή γιατί απορροφούν υγρασία και δεν θα είναι τραγανοί.