Γαλακτομπούρεκο της Ειρήνης

Tips

Το γαλακτομπούρεκο είναι το γλυκό της χαράς, της γιορτής και είναι πάντα ευπρόσδεκτο.

Στα Βίλια δοκιμάσαμε μια ωραία εκδοχή του διά χειρός Ειρήνης. Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι εξαιρετικής ποιότητας γιατί η περιοχή ήταν διαχρονικά κτηνοτροφική και τα γαλακτοκομικά προϊόντα φημίζονται μέχρι σήμερα. Το μυστικό του γαλακτομπούρεκου είναι το εξαιρετικό βούτυρο, για γεύση και άρωμα ξεχωριστό.

Χρόνος παρασκευής 1 ½ ώρα / Μέτριας δυσκολίας

Γαλακτομπούρεκο της Ειρήνης

Από την Ειρήνη Μπέλση, ζαχαροπλαστείο Αλκυονίδες, Βίλια Αττικής

Υλικά για ένα ταψί 14Χ21cm

20 φύλλα Βηρυτού

1 λίτρο γάλα πλήρες

5 αυγά

900 γρ ζάχαρη

150 γρ σιμιγδάλι ψιλό

80 γρ φρέσκο βούτυρο, λιωμένο

1 βανίλια

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ακέρωτο

400 ml νερό

2 κ.σ σιρόπι γλυκόζης

1 ξυλάκι κανέλα

Για το άλειμμα των φύλλων

Λιωμένο φρέσκο βούτυρο

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, 700 γρ ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας, τη γλυκόζη και ανακατεύουμε καλά.

Αφήνουμε να πάρει βράση και μετά από 5 λεπτά κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Ετοιμάζουμε την κρέμα.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το λιωμένο βούτυρο, την βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και σε χαμηλή φωτιά τα ανακατεύουμε συνεχώς.

Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους και τους χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός.

Ρίχνουμε σιγά σιγά στην μαρέγκα τους κρόκους και απαλά ανακατεύουμε με την μαζί για να ομογενοποιηθούν.

Ρίχνουμε το μίγμα μέσα στην κατσαρόλα με το μείγμα του γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.

Μετά από λίγη ώρα, σε χαμηλή πάντα φωτιά θα αρχίσει να πήζει η κρέμα.

Μόλις γίνει παχύρευστη την αποσύρουμε από την φωτιά.

Βουτυρώνουμε με πινέλο τον πάτο και τα πλαϊνά του ταψιού και ξεκινάμε  να στρώνουμε ένα-ένα τα φύλλα, αφού πρώτα βουτυρώσουμε το κάθε φύλλο ξεχωριστά πριν το στρώσουμε.

Στρώνουμε στη βάση 10 βουτυρωμένα φύλλα.

Έπειτα αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί και την στρώνουμε να πάει παντού και στις γωνίες.

Συνεχίζουμε το στρώσιμο των φύλλων με τα υπόλοιπα 10.

Μαζεύουμε τα πλαϊνά των φύλλων και διπλώνουμε προς τα κάτω στον πάτο.

Χαράζουμε επιφανειακά το γλυκό με τα κομμάτια που θέλουμε.

Περιχύνουμε με άφθονο βούτυρο την επιφάνεια και μετά ρίχνουμε μία χούφτα νερό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180οC βαθμούς για 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.

Μόλις βγει το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.

Αφού κρυώσει κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε το γαλακτομπούρεκο με κανέλα.

Αν σας αρέσει το άρωμα πορτοκαλιού μπορούμε να ρίξουμε ένα σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού Grand Marnier ή λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !