Γαλακτομπούρεκο γιορτινό

Tips

Το παραδοσιακό γιορτινό γλυκό για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά αλλά και τις Απόκριες είναι στα καλύτερά του. Η ποιότητα του βουτύρου παίζει σημαντικό ρόλο, για το άρωμα και τη νοστιμιά του.

Απολαύσαμε το απίθανο γαλακτομπούρεκο της Σοφίας, στο ιστορικό καφέ στην πλατεία της Στεμνίτσας, στην Πελοπόννησο, και μας έδωσε και τη συνταγή.  Η Στεμνίτσα ενδείκνυται για μια μονοήμερη εκδρομή ή διήμερη τις ημέρες των γιορτών. Έλατα, γεύσεις και φύση υπέροχη.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 20 λεπτά / Εύκολο

Γαλακτομπούρεκο γιορτινό

Από το καφέ εστιατόριο «Η Γερουσία», Στεμνίτσα

Υλικά για ένα ταψί 32 cm

1 πακέτο φύλλο τύπου Βηρυτού

Για την κρέμα

2 ½  λίτρα γάλα φρέσκο

5 αυγά

1 κιλό ζάχαρη

1 ξύσμα από πορτοκάλι

1/3 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη

300 γρ. σιμιγδάλι

200 γρ. βούτυρο εκλεκτό, λιωμένο

Για το σιρόπι

500 ml νερό

1 κιλό ζάχαρη

1 κ.σ. γλυκόζη

1 πρέζα βανίλια

Τρόπος παρασκευής

Σπάμε τα αυγά στη κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε λίγο με το σύρμα μέχρι να «αφρατέψουν».

Προσθέτουμε τη σκόνη μαστίχας και ανακατεύουμε ελαφρά.

Μετά ρίχνουμε το γάλα και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια, με το σύρμα για να μην μας σβολιάσει.

Μόλις πάρει μια βράση, ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι και μόλις πήξει  κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.

Βουτυρώνουμε το ταψί με το λιωμένο βούτυρο και στρώνουμε 3 φύλλα αφού βουτυρώσουμε το κάθε φύλλο. Ότι φύλλο περισσέψει το αφήνουμε έξω από το ταψί.

Ρίχνουμε την κρέμα και σκεπάζουμε με άλλα 3 φύλλα αφού τα βουτυρώσουμε. σε φάκελο βουτυρώνοντας το κάθε φύλλο. Ότι φύλλο περισσέψει το γυρίζουμε προς τα μέσα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ΟC στον αέρα για 1 ώρα.

Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη για 2-3 λεπτά και στο τέλος βάζουμε μια πρέζα βανίλια.

Μόλις βγει το γαλακτομπούρεκο το σιροπιάζουμε.

Το μυστικό είναι ότι και το σιρόπι και το γλυκό είναι ζεστά.

Κόβουμε όταν το γαλακτομπούρεκο κρυώσει καλά, θα χρειαστούν περίπου 2 ώρες.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε το γαλακτομπούρεκο με κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !