Γαλατόπιτα Μεσσηνίας

Tips

Γεύση που έχει καταγραφεί στο Dna των Ελλήνων. Μικρές οι διαφοροποιήσεις στη συνταγή κάθε τόπου. Ένα εύκολο γλυκό, της κουζίνας povera, που γίνεται με υλικά που διαθέτει κάθε σπίτι…

Tην απίθανη γαλατόπιτα τη δοκιμάσαμε στο Φεστιβάλ Πελοποννήσου Food Stories, που έγινε στην Κυπαρισσία. Oι γευστικές δημιουργίες και τα προϊόντα είχαν να μας διηγηθούν ιστορίες γεύσεων, ανθρώπων και πολιτισμού.

Η Άνω Πόλη Κυπαρισσίας

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 20 λεπτά / Πολύ εύκολη

Γαλατόπιτα Μεσσηνίας

Από το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου, Κυπαρισσία

Υλικά για 4 άτομα

4 ποτήρια του νερού φρέσκο γάλα

1 ποτήρι του νερού αλεύρι, κοσκινισμένο για όλες τις χρήσεις

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη κρυσταλλική

4-5 φρέσκα αυγά

Λίγο ελαιόλαδο

2 βανίλιες

Ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού

Κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ελαφρά για να διαλυθεί.

Ρίχνουμε το αλεύρι βροχηδόν μαζί με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε να ζεσταθούν σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς και γρήγορα με το σύρμα μέχρι να πήξει το μείγμα και να γίνει κρέμα.

Προσοχή στο ανακάτεμα για να μην σβολιάσει το αλεύρι.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύουμε όπως κάθε τόσο για να μην πιάσει κρούστα.

Προσθέτουμε τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Σε βαθύ πιάτο χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα.

Λαδώνουμε με ένα πινέλο το ταψί και ρίχνουμε μέσα την κρέμα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα περίπου.

Bγάζουμε τη γαλατόπιτα από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει καλά και πασπαλίζουμε με την κανέλα.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε και αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο άχνη ζάχαρη και κανέλα Κεϋλάνης.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !