Ένας περίπατος δίπλα στη θάλασσα είναι πολύτιμος …

Tips

Το καλοκαίρι μας αποχαιρετά και παίρνει μαζί του την ξεγνοιασιά, τα μπάνια στη θάλασσα, τα παιχνιδίσματα των ηλιαχτίδων …

Φθινόπωρο σαν ετυμολογία της λέξης σημαίνει ότι «φθίνουν» οι οπώρες, τα φρούτα, δηλαδή λιγοστεύουν τα φρούτα. Η διάθεσή μας πέφτει … αλλά αυτό φέτος δεν θα το επιτρέψουμε στον εαυτό μας. Ένας από τους τρόπους να αναζωογονηθούμε και να διατηρήσουμε το mood των διακοπών είναι οι περίπατοι δίπλα στη θάλασσα.

Έστω και αν δεν ζούμε κοντά στη θάλασσα, μια βόλτα στην παραλία μας αναζωογονεί και βοηθά στην αποφόρτισή μας από το stress της καθημερινότητας. Η αλήθεια είναι ότι είμαστε τυχεροί γιατί ζούμε σε μια χώρα που περιτριγυρίζεται από θάλασσα, και η κοντινότερη παραλία είναι λιγότερο από 45 λεπτά, μακριά από το σπίτι μας.

Προσωπικά προτιμώ μια βόλτα στην παραλία του Φαλήρου, στον πεζόδρομο δίπλα στη θάλασσα και γίνομαι άλλος άνθρωπος.

Πρόσφατη επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει τα οφέλη της θάλασσας στην  υγεία μας. Έτσι μια βόλτα κοντά στην παραλία μπορεί να είναι εξαιρετικά αναζωογονητική για την ψυχική σας υγεία.

Καθόλου τυχαίο που οι ευρωπαίοι επιλέγουν για τις διακοπές τους περιοχές κοντά στη θάλασσα σε ποσοστό 40% , ενώ στα βουνά 18% και την ενδοχώρα 25%.

Μια σημαντική μελέτη του Πανεπιστημίου της Βιέννης που συμμετείχαν 14.500 άνθρωποι από 15 χώρες αποκαλύπτει ότι η παραμονή κοντά στη θάλασσα βελτιώνει το αίσθημα ευεξίας σε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως χώρας, καλλιέργειας ή οικονομικού εισοδήματος.

Η θάλασσα παίρνει όλα τα κακά…

Τα οφέλη της θάλασσας στην ψυχική υγεία είναι πολλά και επιβεβαιώνονται από την διάσημη νευρολόγο  Rachel Taylor. Το θαλασσινό αεράκι συμβάλει στην καλή ψυχική υγεία  και την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου.  Έτσι μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου μας, γιατί ενισχύεται η παραγωγή χημικών ουσιών, που είναι απαραίτητες για την ψυχική ισορροπία αλλά και την ευεξία μας.

Η θάλασσα έχει ανοικτό ορίζοντα, δεν περιορίζει τους συλλογισμούς και τη δημιουργικότητά μας, παίρνει όλα τα κακά, το άγχος, τη  μελαγχολία και δίνει δύναμη. Η θάλασσα χαρίζει αισιοδοξία και είναι ο ιδεατός τόπος να κάνουμε σχέδια, να θέσουμε στόχους…

Το σίγουρο είναι όταν αναπνέουμε θαλασσινό αέρα, τα ιόντα που περιέχει βοηθούν στην αύξηση της δραστηριότητας του εγκεφάλου κατά 45% και συμβάλει στη δημιουργία νέων νευρικών οδών που σου επιτρέπουν να σκέφτεσαι με μεγαλύτερη διαύγεια… πιο καθαρά.

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές, που είμαι προβληματισμένη με διάφορα θέματα, που ζητούν επίλυση πηγαίνω μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα… Έτσι νοιώθω ευεξία και με πλημμυρίζει μια αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά… Μάλλον σκέφτομαι πιο καθαρά, αφού αφήνω το βλέμμα μου να παίζει με τη θάλασσα και να χάνεται στο απέραντο γαλάζιο.

Τελικά η επιστήμη μας δίνει την εξήγηση… Το αίσθημα ευεξίας δημιουργείται από την ενίσχυση της ωκυτοκίνης, μιας ορμόνης που παίζει ζωτικό ρόλο στην εμπιστοσύνη, στην αγάπη αλλά και τις κοινωνικές σχέσεις.

Είναι επίσης περίεργο ότι τις ίδιες αντιδράσεις έχουν άνθρωποι από 15 διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, που έλαβαν μέρος στη μελέτη.

Όλοι επιζητούν να βρίσκονται κοντά στη θάλασσα όχι μόνον την περίοδο των διακοπών, αλλά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα επιλέγουν να κάνουν ολιγόωρες αποδράσεις εκεί … έστω και για μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα. Η θάλασσα αλλάζει … κάθε μέρα είναι διαφορετική σε μουσικότητα, σε χρώμα… Πότε είναι άγρια, πότε ήρεμη. Σε κάθε περίπτωση ο ήχος της ηρεμεί την ψυχή μας.

Αξίζει λοιπόν να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας ή κάποιες φορές την εβδομάδα έναν περίπατο δίπλα στη θάλασσα που είναι πάντα   δημιουργικός και αναζωογονητικός.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροΚορμός σοκολάτας
Επόμενο άρθροΓαλατόπιτα Μεσσηνίας

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !