Ο μεσημεριανός υπνάκος  επιστρέφει … δυναμικά

Tips

O ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας, την ηρεμία και την ευεξία μας. Ο μεσημεριανός ή απογευματινός υπνάκος επανέρχεται δυναμικά και με τη σφραγίδα της επιστήμης, αφού είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι είναι ωφέλιμος για την υγεία μας.

Τα ευεργετικά οφέλη του είναι η βελτιωμένη μνήμη και γνωστικές λειτουργίες, η συγκέντρωση, η ηρεμία, η ευεξία και υγεία στο σύνολό της.

Αφού λοιπόν ένας υπνάκος είναι πολύτιμος για την υγεία μας, γιατί να μην τον εφαρμόσουμε έστω για λίγη ώρα.

Η σιέστα προσφέρει πολλαπλά οφέλη για παιδιά και ενήλικες,

Οι περισσότεροι ερευνητές συγκλίνουν τις απόψεις τους και συμφωνούν ότι είναι ένας υπνάκος στο μέσο του 24ώρου, είναι ευεργετικός για την υγεία γενικότερα.

Πρόσφατη μελέτη, που συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ηλικίας 40-69 ετών, που έγινε από την BioBank της Βρετανίας, αποκάλυψε ότι ένας τακτικός υπνάκος κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου και την ευεξία μας.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα προκειμένου να συσχετίσουν τη γνωστική λειτουργία και τη δομή του εγκεφάλου με τη σιέστα.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Οι άνθρωποι που κοιμούνται το μεσημέρι ή το απόγευμα έχουν μεγαλύτερο συνολικά όγκο εγκεφάλου και μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Οι άνθρωποι που κοιμούνται για 30-90 λεπτά το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα, έχουν καλύτερη μνήμη και δύναμη συγκέντρωσης. Επίσης έχουν καλύτερη ανάκληση ονομάτων, γεγονότων και λέξεων από ότι οι άλλοι, που δεν κοιμούνται ποτέ το μεσημέρι.

Αντίστοιχες μελέτες έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς και στο έγκριτο Journal of the American Geriatrics.

Η καλύτερη περίπτωση είναι να πάρετε έναν υπνάκο σύντομο, μετά το μεσημεριανό από 10-20 λεπτά και όχι μετά τις 16.οο μμ. για να μην επηρεάσει τον βραδινό ύπνο σας.

Η σιέστα αυτή εκτός όμως από τα οφέλη που προσφέρει στον εγκέφαλο, χαρίζει και άλλα οφέλη στον οργανισμό μας.

Μας χαλαρώνει, μας ξεκουράζει, βελτιώνει τη διάθεσή μας, έχουμε καλύτερες και πιο γρήγορες αντιδράσεις και αυξημένη επαγρύπνηση.

Εννοείται ότι νοιώθουμε ευεξία και δύναμη.

Αξίζει λοιπόν, να αποκτήσουμε αυτή τη συνήθεια, για να ενδυναμώσουμε τον εγκέφαλό μας και όχι μόνον…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροΓαλατόπιτα Μεσσηνίας
Επόμενο άρθροΣαρδέλες «παντρεμένες»

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !