Γιαουρτόπιτα

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Πανεύκολη και αρωματική

 Στα νησιά το καλοκαίρι συνηθίζεται να σερβίρουν και γιαουρτόπιτα που είναι πολύ αρωματική.

Κάποιες φορές μέσα βάζουν και αμύγδαλα κάποιες μόνο χυμό πορτοκαλιού. Είναι ένα από τα κυκλαδίτικα τραταμέντα.

Συνήθως η Έφη την φτιάχνει και την μοιράζει σε όλες τις φίλες της και τις γειτόνισσες.

Αυτό μου ξυπνά νοσταλγικές αναμνήσεις, από τα καλοκαίρια στο Ναύπλιο. Η μαμά μου πάντα έφτιαχνε γλυκά ή πίτες ή κάποιο ωραίο φαγητό λίγο μπελαλίδικο και το πρόσφερε στις γειτόνισσες και εκείνες ανταποκρίνονταν με τον ίδιο τρόπο. Υπήρχε ένας άτυπος διαγωνισμός μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής… Η κριτική έδινε και έπαιρνε, όπως και τα γέλια. Έτσι έλεγαν τα καλύτερα τυροπιτάκια είναι της Λέλας, οι φλογέρες της Μαριάνθης και η γιαουρτόπιτα της Έφης συμπληρώνω εγώ…

Η συνταγή δική σας.

Γιαουρτόπιτα   

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικά

160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 φακελλάκι μπέικιν παόυντερ

50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

220 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

2 μεγάλα φρέσκα αυγά

3 βανίλιες

Ξύσμα από 3 φρέσκα πορτοκάλια

1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ

Μια πρέζα αλάτι

 Για το σιρόπι

500 γρ. ζάχαρη

450 ml νερό

1 σφηνάκι κονιάκ

Τρόπος παρασκευής

Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κάδος του μίξερ πρέπει να εντελώς στεγνός και καθαρός.

Προσθέτουμε το γιαούρτι, το σιμιγδάλι και το αλάτι.

Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και τις βανίλιες.

Τα ρίχνουμε και αυτά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε καλά.

Βουτυρώνουμε τα ταψί και το πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.

Ρίχνουμε τη ζύμη στο ταψί 25Χ25 και με την μαρίζ ισιώνουμε την επιφάνεια.

Πρέπει να γεμίσουμε το 1/3 από τη φόρμα ή το ταψί γιατί θα φουσκώσει.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά.

Δεν πρέπει όσο ψήνεται να ανοίξουμε το φούρνο γιατί η γιαουρτόπιτα θα «πέσει», θα ξεφουσκώσει.

Τελευταία στιγμή μόλις την βγάλουμε από το φούρνο την ραντίζουμε και 1 σφηνάκι κονιάκ.

Παράλληλα ετοιμάζουμε και το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα βάζουμε 500 γρ. ζάχαρη ή λιγότερο ανάλογα με τα γούστα μας και 450 ml νερό.

Αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Το αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι και μόλις βγάλουμε τη γιαουρτόπιτα από το φούρνο την περιχύνουμε με το σιρόπι.

Αφήνουμε 1 ώρα περίπου και αφού κρυώσει την κόβουμε σε κομμάτια.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Ποια είναι τα φρούτα που χαρίζουν λίγες θερμίδες και πολλά αντιοξειδωτικά;

Εμείς σας αποκαλύπτουμε τα φρούτα που είναι νόστιμα, χαρίζουν ομορφιά και πολλά οφέλη για τον οργανισμό και μας δίνουν τις χαμηλότερες θερμίδες. Γεμίζουμε λοιπόν το...

Λαχταριστή Κοτόπιτα με τυράκια και μανιτάρια

H Ρούμελη φημίζεται για τις πίτες της και αυτή η κοτόπιτα που δοκίμασα στη Ναύπακτο, ήταν τόσο λαχταριστή που με κέρδισε. Γίνεται εύκολα και είναι...

Τί να κάνω αν με κόψει το παπούτσι;

Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από το να σε κόψει το παπούτσι ενώ βρίσκεσαι κάπου όπου δεν υπάρχει πρόσβαση ούτε σε εναλλακτικό ζευγάρι, ούτε...

Πώς να φτιάξω σπιτικό scrub σώματος

Η απολέπιση του σώματος βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, τονώνει τη μικροκυκλοφορία του αίματος ενώ το προετοιμάζει για να απορροφήσει πιο αποτελεσματικά τα...

Πώς να ετοιμάσω το γάλα του μωρού τη νύχτα χωρίς να σηκωθώ από το κρεβάτι;

Αν θηλάζεις τα πράγματα είναι απλά. Όπου και αν βρίσκεσαι παίρνεις αγκαλιά το μωράκι σου και το ταΐζεις από το στήθος σου. Αν όμως...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !