Γιαουρτόπιτα

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Πανεύκολη και αρωματική

 Στα νησιά το καλοκαίρι συνηθίζεται να σερβίρουν και γιαουρτόπιτα που είναι πολύ αρωματική.

Κάποιες φορές μέσα βάζουν και αμύγδαλα κάποιες μόνο χυμό πορτοκαλιού. Είναι ένα από τα κυκλαδίτικα τραταμέντα.

Συνήθως η Έφη την φτιάχνει και την μοιράζει σε όλες τις φίλες της και τις γειτόνισσες.

Αυτό μου ξυπνά νοσταλγικές αναμνήσεις, από τα καλοκαίρια στο Ναύπλιο. Η μαμά μου πάντα έφτιαχνε γλυκά ή πίτες ή κάποιο ωραίο φαγητό λίγο μπελαλίδικο και το πρόσφερε στις γειτόνισσες και εκείνες ανταποκρίνονταν με τον ίδιο τρόπο. Υπήρχε ένας άτυπος διαγωνισμός μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής… Η κριτική έδινε και έπαιρνε, όπως και τα γέλια. Έτσι έλεγαν τα καλύτερα τυροπιτάκια είναι της Λέλας, οι φλογέρες της Μαριάνθης και η γιαουρτόπιτα της Έφης συμπληρώνω εγώ…

Η συνταγή δική σας.

Γιαουρτόπιτα   

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικά

160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 φακελλάκι μπέικιν παόυντερ

50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

220 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

2 μεγάλα φρέσκα αυγά

3 βανίλιες

Ξύσμα από 3 φρέσκα πορτοκάλια

1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ

Μια πρέζα αλάτι

 Για το σιρόπι

500 γρ. ζάχαρη

450 ml νερό

1 σφηνάκι κονιάκ

Τρόπος παρασκευής

Στο μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κάδος του μίξερ πρέπει να εντελώς στεγνός και καθαρός.

Προσθέτουμε το γιαούρτι, το σιμιγδάλι και το αλάτι.

Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν και τις βανίλιες.

Τα ρίχνουμε και αυτά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε καλά.

Βουτυρώνουμε τα ταψί και το πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι.

Ρίχνουμε τη ζύμη στο ταψί 25Χ25 και με την μαρίζ ισιώνουμε την επιφάνεια.

Πρέπει να γεμίσουμε το 1/3 από τη φόρμα ή το ταψί γιατί θα φουσκώσει.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά.

Δεν πρέπει όσο ψήνεται να ανοίξουμε το φούρνο γιατί η γιαουρτόπιτα θα «πέσει», θα ξεφουσκώσει.

Τελευταία στιγμή μόλις την βγάλουμε από το φούρνο την ραντίζουμε και 1 σφηνάκι κονιάκ.

Παράλληλα ετοιμάζουμε και το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα βάζουμε 500 γρ. ζάχαρη ή λιγότερο ανάλογα με τα γούστα μας και 450 ml νερό.

Αφήνουμε να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Το αφήνουμε να κρυώσει το σιρόπι και μόλις βγάλουμε τη γιαουρτόπιτα από το φούρνο την περιχύνουμε με το σιρόπι.

Αφήνουμε 1 ώρα περίπου και αφού κρυώσει την κόβουμε σε κομμάτια.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Πως θα δημιουργήσετε μαγική ατμόσφαιρα στο παιδικό δωμάτιο;

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι γιορτές που πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εξιτάρουμε τα παιδιά μας και να διασκεδάσουν με την...

Σαλάτα Γκουακαμόλε με ντομάτα και νάτσος

Μια σαλάτα superfood που αρέσει πολύ και γίνεται τόσο εύκολα. Σερβίρεται όλες τις ώρες από snack μέχρι ένα ελαφρύ δείπνο. Για τα παιδιά σας...

Πως θα βοηθήσουμε έναν φίλο να «φύγει» από μια τοξική σχέση;

H δύσκολη εποχή που ζούμε δημιουργεί άγχος, αβεβαιότητα, κατάθλιψη και κάποιες φορές περίεργες συμπεριφορές. Δίπλα μας υπάρχουν άτομα που χρειάζονται τη στήριξή μας προκειμένου...

Γιορτινό Βελουτέ με κουνουπίδι με σχοινόπρασο

Οι γιορτές πλησιάζουν και εμείς ετοιμάζουμε ό,τι πιο ζεστό και αγαπησιάρικο, στο χρώμα του χιονιού και υφή βελούδινη. Εθιμικά προσφέρεται στις γιορτές στη Γαλλία και...

Ραβανί με μαστίχα και σάλτσα κόκκινη φρουτένια

Ένα γλυκό παραδοσιακό στην τέλεια έκφανσή του. Η Μαρίνα μας χαρίζει το επτασφράγιστο μυστικό με το αρωματικό σιρόπι και τον τρόπο σιροπιάσματος που κάνει...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !