Γιατί τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Η έγκριτη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), έχει εγκρίνει τον ισχυρισμό υγείας, στον οποίο αναγνωρίζεται ο ρόλος των τροφίμων ολικής άλεσης και άλλων φυτικών τροφίμων στη μείωση του κινδύνου στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων (CHD), καθώς και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η βάση της μεσογειακής διατροφής, αιώνες τώρα αποτελείται από δημητριακά, που εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία και καταναλώνονται σε όλη τη γη. Τα δημητριακά ολικής άλεσης παρασκευάζονται με αλεύρι σιτηρών που προέρχεται από άλεση του συνόλου των μερών τους δηλ. έχει αλεστεί ο φλοιός, το φύτρο και ο καρπός. Αυτός είναι και ο λόγος που περιέχουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης προσδίδουν κάποιες ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό μας.

Σύμφωνα λοιπόν με επιδημιολογικές μελέτες, η συχνή κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει έως και 30% τον κίνδυνο στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων (CHD), καθώς και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Υψηλή διατροφική αξία
Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και ανόργανα στοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το σελήνιο, ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, και ο φωσφόρος.

Επιπλέον, περιέχουν πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και κάποιες προστατευτικές ουσίες, όπως οι λιγνάνες, που είναι φυτοοιστρογόνα τα οποία παρέχουν προστασία κατά των καρδιακών νόσων και του καρκίνου.

Το πλήθος θρεπτικών συστατικών και προστατευτικών ουσιών, μπορούν να προάγουν την υγεία και να προστατεύσουν τον οργανισμό από κάποιες ασθένειες.

Καρδιακές παθήσεις, καρκίνος
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Iowa, των ΗΠΑ σε περισσότερες από 34.000 γυναίκες ηλικίας 55-69 ετών, που καταναλώνουν τουλάχιστον μια μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα, φάνηκε ότι είχαν ουσιαστικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από CHD σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έτρωγαν σχεδόν καμία. Πιο συγκεκριμένα, μετά από περαιτέρω μελέτη, «οι γυναίκες που καταναλώνουν περίπου 2,7 μερίδες τροφίμων ολικής άλεσης την ημέρα, έχουν 30% μειωμένο κίνδυνο για CHD σε σύγκριση με τις γυναίκες που καταναλώνουν μόνο 0,13 μερίδες ανά ημέρα.

Επίσης, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ αυτών των προϊόντων και του χαμηλού κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.

Όσον αφορά στο καρκίνο, οι προστατευτικές ιδιότητες των τροφίμων ολικής άλεσης αφορούν κυρίως τον καρκίνο των εντέρων. Αρχικά, αυτό συμβαίνει γιατί ο όγκος των κοπράνων αυξάνεται και οι καρκινογόνες ουσίες δεσμεύονται από τις ίνες ολικής άλεσης και αποβάλλονται από το έντερο γρήγορα, πριν γίνουν αιτία προβλημάτων.

Βιβλιογραφία
VTT symposium on Wholegrain and human health (2001) Proceedings of the Symposium, Finland, June 13-15, 2001. Technical Research Centre of Finland (VTT), pp 1-145
Eufic. Δύναμη ολικής άλεσης. Food today 02/2002. Web: http://www.eufic.org

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !