Οι ντομάτες τώρα είναι στα καλύτερά τους νόστιμες και είναι ιδεατές για να φτιάξουμε μαρμελάδα που θα διατηρήσουμε και απολαμβάνουμε με τυριά ή και διάφορα είδη κρέατος.
Η μαρμελάδα δένει αρμονικά για γραβιέρα σαγανάκι. Την υπόλοιπη ποσότητα μαρμελάδας, την κλείνουμε σε βάζο και την βάζουμε στο ψυγείο για την επόμενη φορά…
Χρόνος παρασκευής για τη μαρμελάδα 1 ώρα και 45 λεπτά / Πολύ Εύκολη
Γραβιέρα και μαρμελάδα ντομάτας με άρωμα ούζου
Από το μεζεδοπωλείο Grand Mεζέ, Λιβαδειά
Υλικά για 4 άτομα
200 γρ. γραβιέρα, κομμένη σε φέτες
1 σφηνάκι ούζου
Λίγο αλεύρι, κοσκινισμένο
Για τη μαρμελάδα ντομάτας
1 κιλό ντομάτες, σφιχτά και ώριμα
1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
5 κ.σ κρέμα βαλσάμικου
1 κ.γ αλάτι
1 σφηνάκι ούζου
Για το μείγμα μπαχαρικών
1 μικρό κομμάτι ξύλο κανέλας Κεϋλάνης
3-4 γαρίφαλα ολόκληρα
2-3 κόκκους μπαχάρι
2 πρέζες μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
3 πρέζες γλυκάνισο, σε σπόρους
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα φτιάχνουμε την μαρμελάδα ντομάτας.
Πλένουμε και κόβουμε σε μεγάλα καρέ τις ντομάτες, αφαιρώντας τους σπόρους.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι. τη μαστίχα Χίου.
Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσουν.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ώρα.
Ανά διαστήματα ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και την κρέμα βαλσάμικου και σε τουλπάνι βάζουμε την κανέλα, τα γαρίφαλα, τα μπαχάρια, το δένουμε στην άκρη της κατσαρόλα και το βουτάμε στη μαρμελάδα.
Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά ακόμα.
Στα 20 λεπτά ρίχνουμε το ούζο και ανακατεύουμε ελαφρά.
Δοκιμάζουμε τη μαρμελάδα βάζοντας σε ένα πιάτο μια κουταλιά και ανοίγουμε στη μέση με ένα μαχαιράκι, αν σταθεί η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
Αφαιρούμε το τουλπάνι με τα μπαχαρικά και γεμίζουμε ένα αποστειρωμένο βάζο, το κλείνουμε ερμητικά και το αναποδογυρίζουμε. Το βάζουμε στο ψυγείο και διατηρείται για 3 εβδομάδες.
Ετοιμάζουμε την γραβιέρα και την ραντίζουμε με λίγο ούζο.
Την πασπαλίζουμε με αλεύρι και τινάζουμε να φύγει το περιττό.
Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο αφήνουμε να κάψει και βάζουμε την γραβιέρα.
Αφήνουμε για 3 λεπτά από την μια πλευρά και την γυρίζουμε και από την άλλη για 2 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Σερβίρουμε αμέσως σε πιατέλα δίπλα στη μαρμελάδα ντομάτας.