Μια νόστιμη δημιουργία της κουζίνας της Σκύρου. Τα τυριά είναι απίθανα και οι ίδιοι που τα τυροκομούν έχουν και την ταβέρνα που φτιάχνουν τους γραβιεροκεφτέδες.
Τα παιδιά σας θα ενθουσιαστούν είναι ότι καλύτερο και νόστιμο. Θα με θυμηθείτε.
Χρόνος παρασκευής 45 λεπτά / Εύκολο
Γραβιεροκεφτέδες
Από την ταβέρνα Άγιος Πέτρος , Τραχύ Σκύρος
Υλικά για 4-5 άτομα
1½ κιλό πατάτες
2 κρόκοι
1 φλιτζάνι γραβιέρα, τριμμένη
1/2 φλιτζάνι κεφαλοτύρι, τριμμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Θρούμπη ή ρίγανη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το τηγάνισμα
Λίγο αλεύρι, κοσκινισμένο
Ηλιέλαιο
Τρόπος παρασκευής
Βράζουμε πρώτα τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με τη φλούδα τους και τις καθαρίζουμε.
Τις περνάμε από το μύλο του πουρέ ή τις λιώνουμε με πιρούνι.
Τις αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσουν.
Προσθέτουμε τους κρόκους, τα τυριά, τη ρίγανη και το μοσχοκάρυδο.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Ζυμώνουμε με το χέρι, πλάθουμε στο σχήμα που θέλουμε.
Αφήνουμε σε πιατέλα με λαδόκολλα τους κεφτέδες στο ψυγείο για 30 λεπτά για να στερεοποιηθεί το μείγμα.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι και τινάζουμε να φύγει το περιττό.
Σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε τους γραβιεροκεφτέδες.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Αν δεν θέλουμε να ψηθούν στο φούρνο τους τηγανίζουμε σε καυτό ηλιέλαια γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και να σταθούν και σερβίρουμε.