Ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο;

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα και στις σαλάτες άλλο λάδι πέρα από το ελαιόλαδο, το οποίο στη χώρα μας διαθέτουμε σε αφθονία και είναι, ως γνωστό, η πιο υγιεινή επιλογή. Εξαίρεση αποτελεί το τηγάνισμα, που παρότι πρέπει να το αποφεύγουμε όσο περισσότερο μπορούμε, δεν θα πούμε όχι στις τηγανιτές πατατούλες ή στα ψαράκια !
Για το τηγάνισμα συνήθως χρησιμοποιούμε το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο. Ας δούμε όμως αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσά τους και ποιες είναι αυτές.

Το ηλιέλαιο ανήκει στα σπορέλαια και παράγεται από τον σπόρο του ηλίανθου. Είναι ελαφρύ, πλούσιο σε βιταμίνη Ε και χρησιμοποιείται ευρέως στο τηγάνισμα, καθώς προσφέρει ένα τραγανό και στεγνό αποτέλεσμα. Κατά προσέγγιση η αναλογία του σε λιπαρά οξέα είναι 12% κορεσμένα, 22% πολυακόρεστα και 66% μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

Το καλαμποκέλαιο ή αραβοσιτέλαιο, παράγεται από τους σπόρους του καλαμποκιού και χρησιμοποιείται κυρίως στο τηγάνισμα. Έχει χρώμα λίγο πιο σκούρο από το ηλιέλαιο, είναι ελαφρύ και κατά κοινή ομολογία χαρίζει περισσότερη γεύση στα τηγανιτά. Είναι ένα σπορέλαιο με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοστερόλες, ουσίες με ευεργετικές ιδιότητες με σκοπό την μείωση της χοληστερόλης και την μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Η αναλογία του σε λιπαρά οξέα είναι 12% κορεσμένα λίπη, 35% μονοακόρεστα, ενώ το πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι τα πιο υψηλά με ποσοστό 50%.

Γενικά στο τηγάνισμα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τα δυο παραπάνω έλαια απελευθερώνουν κάποιες ουσίες που θεωρούνται βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό, γνωστές ως αλδεΰδες, σε μικρότερη όμως ποσότητα από τα υπόλοιπα σπορέλαια. Για αυτό συστήνεται η χρήση τους σε χαμηλότερες θερμοκρασίες τηγανίσματος.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Τραγανά μπαστουνάκια μελιτζάνας με γλυκόξινη σάλτσα πορτοκαλιού και σουσάμι

Η μελιτζάνα είναι το δώρο της φύσης για το καλοκαίρι… Έχει φανατικούς φίλους αλλά και ορκισμένους εχθρούς. Την καλύτερη έκδοση της τηγανητής μελιτζάνας με μια...

Καρπάτσιο μοσχάρι

Μια γευστική δημιουργία υψηλής διατροφικής αξίας. Γίνεται εύκολα και έχει το δικό του φανατικό κοινό. Δεν είναι πιάτο για όλους. Τα μυστικά του είναι τα...

Κριθαρότο με γαρίδες

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !