Kαρυδόπιτα

Τα μυστικά των Chef

Εκατόχρονη κρητική συνταγή

Γεύση απίθανη και άρωμα πορτοκαλιού που δημιουργεί γευστικές αναμνήσεις, τώρα που τα καρύδια είναι στα καλύτερά τους, φρέσκα με μεστή γεύση και χρώμα ζωντανό… Η καρυδόπιτα ειδικά στα ορεινά της Κρήτης αλλά και στα πορτοκαλοχώρια, στα ριζά των Λευκών ορέων, έχει χαρακτήρα εθιμικό αφού είναι το πατροπαράδοτο κέρασμα.

Όσο πιο φρέσκα και νόστιμα τα καρύδια τόσο καλύτερη η καρυδόπιτα. Τα καρύδια της Κρήτης έχουν άρωμα, χρώμα και είναι τόσο τραγανά…

Εκεί δίπλα στη φουρτουνιασμένη θάλασσα της Παλαιόχωρας, στα νότια της Κρήτης,  η Ελένη η «συντέκνισσα» της φίλης μου Γεωργίας Περράκη, θέλοντας να μας ευχαριστήσει… έφτιαξε καρυδόπιτα. Η αλήθεια είναι ότι κατόρθωσε να μας εκπλήξει και με τις ικανότητές της στη ζαχαροπλαστική γιατί στη μαγειρική πραγματικά «κεντάει»… και στον αργαλειό «πετάει»

Καρυδόπιτα  

Από την Ελένη Σαρτζετάκη, Παλαιόχωρα Χανίων

Υλικά

10 φρέσκα αυγά

10 κ.σ. καρύδια χοντροκομμένα

10 κ.σ. παξιμάδι πορτοκαλιού τριμμένο ή φρυγανιά τριμμένη

10 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή

3 στικάκια βανίλιας

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

1 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα

1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού ή κονιάκ

Για το σιρόπι

2 ποτήρια νερού ζάχαρη

2 ποτήρια νερό

1 ξυλάκι κανέλας

Για το πασπάλισμα

10 καρύδια χοντροτριμμένα

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και βράζουμε για 20 λεπτά μέχρι το σιρόπι «να δέσει». Το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε καθαρό και στεγνό κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια και χτυπάμε με το σύρμα δυνατά μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

Προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και χτυπώντας απαλά με το σύρμα ρίχνουμε τους κρόκους, τα καρύδια, τη φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γαρίφαλο και τις βανίλιες.

Βουτυρώνουμε το ταψάκι και ρίχνουμε την καρυδόπιτα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 30-40 λεπτά.

Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας το μαχαιράκι στην καρυδόπιτα. Αν βγει στεγνό η καρυδόπιτα είναι έτοιμη.

Όπως είναι ζεστή η καρυδόπιτα ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.

Μετά από 1 ώρα κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με καρύδια χοντροκομμένα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !