Aυθεντικό Τιραμισού

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

H «ανεβαστική» λιχουδιά…

Η πιο αγαπημένη γλυκιά γευστική δημιουργία της Ιταλίας έχει τη δική της ιστορία… Το τιραμισού αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο. Η πρώτη επίσημη αναφορά, είναι σχετικά πρόσφατη, στα μέσα του 20ου αιώνα. Η επαρχία του Veneto και το Friuli διεκδικούν την πατρότητά του και κάπου στη μέση βρίσκεται και η Λομβαδία, αφού το μασκαρπόνε είναι το παραδοσιακό κρεμώδες τυρί της. Το όνομα του γλυκού σημαίνει περιφραστικά «αυτό που ανεβάζει» και διόλου τυχαίο αφού έχει αρκετή καφεϊνη, ζάχαρη, κρέμα zabaglione, αυγά και γλυκό κρασί Μαρσάλα.

Ίσως το γλυκό να μην είχε προηγούμενη καριέρα, πριν από το 1960, γιατί τα υλικά του είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, το κρεμώδες τυρί, τα ωμά αυγά και το κακάο που υγραίνεται αν μείνει στο ψυγείο και ίσως παλαιότερα δεν είχαν τον τρόπο να το διατηρήσουν ασφαλώς.

Σε πρόσφατο ταξίδι μου στο πανέμορφο Dusseldorf της Γερμανίας δοκίμασα το δεύτερο ωραιότερο τιραμισού της ζωής μου, στο ιταλικό καφέ ζαχαροπλαστείο Poccino, ζήτησα την συνταγή και ευχαρίστως μου την έδωσαν.

Το καλύτερο βέβαια τιραμισού σε ποτήρι και μόνο με ένα αέρινο κομμάτι φύλλο ανάμεσα, το απόλαυσα πραγματικά στο εμβληματικό Caffe Greco, της Ρώμης… επικό γλυκό όπως άλλωστε και η real πανακότα… Εμπειρία Γαστρονομική.

Aυθεντικό Τιραμισού

Από το περίφημο Poccino του Dusseldorf, Γερμανία

Υλικά

2 πακέτα μπισκότα σαβουαγιάρ

500 γρ. τυρί μασκαρπόνε, σε θερμοκρασία δωματίου

250 ml. φρέσκο γάλα, πλήρες

1 φλιτζάνι espresso lungo, δυνατό

80 ml. γλυκό κρασί Mαρσάλα

150 γρ. άχνη ζάχαρη

50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 αυγά, χωριστά τα ασπράδι και οι κρόκοι

Για το πασπάλισμα

Κακάο εξαιρετικής ποιότητας

Τρόπος παρασκευής

Σε στεγνό κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.

Σε μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα, το τυρί με την άχνη ζάχαρη μέχρι να γίνει κρέμα. Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίχνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με την μαρίζ, από πάνω προς τα κάτω. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη.

Σε κατσαρόλα βράζουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά και μόλις αρχίσει να φουσκώνει το κατεβάζουμε και προσθέτουμε το κρασί  ανακατεύουμε και ρίχνουμε και το espresso.

Ρίχνουμε σε στρογγυλή πιατέλα το γάλα και «περνάμε» τα σαβουαγιάρ γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές. Προσοχή δεν πρέπει να μουλιάσουν.

Σε ορθογώνιο πυρέξ στρώνουμε τα μισά σαβουαγιάρ σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να καλυφθεί η επιφάνεια.

Με την βοήθεια της μαρίζ ρίχνουμε τη μισή κρέμα και την απλώνουμε στρώνοντας την επιφάνεια ομοιόμορφα.

«Περνάμε» από το γάλα και τα υπόλοιπα σαβουαγιάρ και καλύπτουμε πιο αραιά την επιφάνεια.

Ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.

Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 3-4 ώρες για να «σταθεί»

Βγάζουμε το τιραμισού από το ψυγείο και μετά 10 λεπτά πασπαλίζουμε με το κακάο όλη την επιφάνεια, ίσως περισσότερες από μια φορά.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΚάθε κρασί θέλει το ποτήρι του…
Επόμενο άρθροKαρυδόπιτα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Ποια είναι τα φρούτα που χαρίζουν λίγες θερμίδες και πολλά αντιοξειδωτικά;

Εμείς σας αποκαλύπτουμε τα φρούτα που είναι νόστιμα, χαρίζουν ομορφιά και πολλά οφέλη για τον οργανισμό και μας δίνουν τις χαμηλότερες θερμίδες. Γεμίζουμε λοιπόν το...

Λαχταριστή Κοτόπιτα με τυράκια και μανιτάρια

H Ρούμελη φημίζεται για τις πίτες της και αυτή η κοτόπιτα που δοκίμασα στη Ναύπακτο, ήταν τόσο λαχταριστή που με κέρδισε. Γίνεται εύκολα και είναι...

Τί να κάνω αν με κόψει το παπούτσι;

Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από το να σε κόψει το παπούτσι ενώ βρίσκεσαι κάπου όπου δεν υπάρχει πρόσβαση ούτε σε εναλλακτικό ζευγάρι, ούτε...

Πώς να φτιάξω σπιτικό scrub σώματος

Η απολέπιση του σώματος βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων, τονώνει τη μικροκυκλοφορία του αίματος ενώ το προετοιμάζει για να απορροφήσει πιο αποτελεσματικά τα...

Πώς να ετοιμάσω το γάλα του μωρού τη νύχτα χωρίς να σηκωθώ από το κρεβάτι;

Αν θηλάζεις τα πράγματα είναι απλά. Όπου και αν βρίσκεσαι παίρνεις αγκαλιά το μωράκι σου και το ταΐζεις από το στήθος σου. Αν όμως...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !