Το κατάλληλο ποτήρι αναδεικνύει ένα καλό κρασί.
Η βασική συμβουλή είναι: όσο πιο απλό, τόσο καλύτερα.
Ένα χρωματιστό ποτήρι αλλοιώνει το χρώμα του, ένα πολύπλοκο σχέδιο με μικρό ή μεγάλο στόμιο μας εμποδίζει να αντιληφθούμε το άρωμά του. Ένα διάφανο, απλό ποτήρι με λεπτό πόδι μας επιτρέπει να το πιάνουμε εύκολα και δεν καλύπτει το χρώμα του κρασιού.
Για τους ερυθρούς ξηρούς οίνους παλαίωσης προτιμάμε τα μεγαλύτερα ποτήρια, γιατί τα κρασιά αυτά χρειάζονται χρόνο επαφής με τον αέρα για να αναπτύξουν πλήρως το μπουκέτο αρωμάτων τους.
Το ποτήρι των λευκών κρασιών πρέπει να είναι μικρότερο, επειδή το λευκό κρασί, το απολαμβάνουμε δροσερό, έτσι ώστε να αδειάζει και να ξαναγεμίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς να προλαβαίνει να ζεσταθεί.
Το ποτήρι για τα γλυκά κρασιά είναι κάπως μικρό και με στενό στόμιο.
Το ποτήρι του κρασιού πρέπει να είναι κολονάτο, ώστε να το πιάνουμε από το «πόδι» και να μην αλλοιώνει το χέρι μας τη θερμοκρασία του κρασιού.
Σερβίρουμε το κρασί μόνο στα δύο τρίτα του ποτηριού.
Ο υπόλοιπος κενός χώρος θα μας επιτρέψει να απολαύσουμε τα αρώματά του.