Κατσικίσιο γάλα: Γιατί πρέπει να το προτιμάμε;

Tips

Το κατσικίσιο γάλα έχει την δική του ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ας μην ξεχνάμε, ότι η μυθολογία «θέλει» τον Δία να μεγαλώνει με το πλούσιο γάλα της κατσίκας Αμάλθειας.

Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός κατσικίσιου γάλακτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δυναμικότητα 450.000 τόνων το χρόνο, που προέρχονται από την εκτροφή 6 εκατομμυρίων κατσικιών.

Το κατσικίσιο γάλα θεωρείται το πλέον πολύτιμο γάλα για την ανάπτυξη των παιδιών, μετά το μητρικό. Πρόκειται για γάλα υψηλής διατροφικής αξίας.

Συγκεντρώνει τις υψηλότερες ποσότητες βιταμινών (βιταμίνη Α, Β2, C, D, νιασίνη) και είναι το πιο πλούσιο σε περιεκτικότητα ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και μαγγανίου. Σε σχέση με το αγελαδινό γάλα έχει 10% περισσότερο ασβέστιο. Επιπλέον περιέχει βιοργανικό νάτριο, σελήνιο και καροτίνη, που λειτουργεί προληπτικά ενάντια στον καρκίνο.

Επίσης είναι το γάλα με τα μικρότερα λιποσφαιρίδια, προφυλάσσοντας έτσι τον οργανισμό από την αρτηριοσκλήρυνση. Είναι το πιο εύπεπτο, γιατί η σύστασή του είναι παρόμοια με αυτή των υγρών του στομάχου. Αυτό συμβαίνει γιατί η περιεκτικότητά του σε λακτόζη είναι μικρότερη από εκείνη του αγελαδινού. Έτσι, σε περιπτώσεις ελαφριάς δυσανεξίας στο αγελαδινό, συστήνεται η χρήση κατσικίσιου γάλακτος. Ακόμα το γάλα κατσίκας, δεν προκαλεί αλλεργίες λόγω της σύνθεσης των πρωτεϊνών του.

Περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα απαραίτητων λιπαρών οξέων που συνιστώνται  για την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και των εντέρων. Αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν το ιδιαίτερο μεταβολικό πλεονέκτημα να προσφέρουν ενέργεια ενώ συγχρόνως μειώνουν την ποσότητα χοληστερόλης.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !