Το παραδοσιακό γλυκό του φθινοπώρου
Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας με άρωμα σταφυλιού, κρασιού, μούστου αλλά και πετιμεζιού. Το γλυκό που διαχρονικά υπάρχει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα είναι η μουσταλευριά που μάλιστα ξέραιναν στον ήλιο και έκοβαν σε κομμάτια που την διατηρούσαν όλο το χρόνο για τα συμπόσια.
Η πρώτη βόλτα από μικρή θυμάμαι ήταν τέτοια εποχή στο Μαρκόπουλο, στο Φούρνο Δαρεμά, για μουστοκούλουρα και μουσταλευριά, μια συνήθεια που συνεχίζω μέχρι σήμερα.
Η δεύτερη βόλτα ήταν στην Νεμέα, αφού φίλοι μας οινοποιοί μας προμήθευαν εξαιρετικό μούστο.
Η μουσταλευριά πάντως που με φίλεψε η μαμά του χαρισματικού οινοποιού και αγαπημένου μου φίλου, Λεωνίδα Νασιάκου ήταν η καλύτερη που δοκίμασα μακράν…
Με την Μαρία, την αδελφή του την φωτογραφίσαμε στον αμπελώνα του κτήματος Σεμέλη με φόντο τι άλλο … τα σταφύλια στα καλύτερά τους.
Μουσταλευριά της Νεμέας
Από την οικογένεια Λεωνίδα Νασιάκου, πολυβραβευμένου οινοποιού Κτήμα Σεμέλη, Νεμέα
Υλικά
1800 ml μούστο, έτοιμο βρασμένο
170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
200 γρ. αμύγδαλα ολόκληρα ξασπρισμένα
Για το πασπάλισμα
50 γρ. καρυδόψιχα, χοντροσπασμένη
100 γρ. αμύγδαλα, χοντροτριμμένα
Σουσάμι
Κανέλα Κεϋλάνης
Τρόπος παρασκευής
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το μούστο, να βράσει και κρατάμε μόνο ένα φλιτζάνι.
Αδειάζουμε σε μπολ το φλιτζάνι μούστου και ρίχνουμε το σιμιγδάλι για να το διαλύσουμε χτυπώντας γρήγορα και δυνατά με ένα πιρούνι.
Προσθέτουμε στη κατσαρόλα με το μούστο που βράζει και το μείγμα του σιμιγδαλιού ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
Θέλει όλη την προσοχή μας για να μην σβολιάσει μέχρι να πάρει ο μούστος μία βράση.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά ακόμα.
Ρίχνουμε τα αμύγδαλα κρατώντας μόνο λίγα για τη διακόσμηση.
Ανακατεύουμε και ο μούστος συνεχίζει να σιγοβράζει, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει λαμπερός, διαυγής και βέβαια να «δέσει».
Βρέχουμε ελαφρά μία μεγάλη πιατέλα ή και άλλες μικρότερες και ρίχνουμε τη μουσταλευριά.
Την πασπαλίζουμε με κανέλα, σουσάμι και πολλούς τριμμένους ξηρούς καρπούς.
Την αφήνουμε να κρυώσει καλά και την προσφέρουμε.