Κιμαδόπιτα Ηπειρώτικη

Tips

Οι πίτες της Ηπείρου είναι ξακουστές και οι γεμίσεις τους είναι με τυριά, με χόρτα, με κιμά και με πολλούς άλλους συνδυασμούς  και φύλλο χειροποίητο.

Είναι νόστιμες και αυτή η κιμαδόπιτα γίνεται πολύ εύκολα, επιλέγοντας έτοιμο φύλλο χωριάτικο για πίτες. Είναι μια πίτα που συνηθίζουν να φτιάχνουν στις γιορτές και κάποτε την πρωτοχρονιά έκρυβαν μέσα και το φλουρί.

Το σίγουρο είναι ότι θα ενθουσιαστούν οι προσκεκλημένοι σας.

Χρόνος παρασκευής  1 ώρα 20 λεπτά / Πολύ εύκολη

Κιμαδόπιτα Ηπειρώτικη

Από την Κατερίνα Ξηρού, ξακουστή μαγείρισσα

Υλικά

Για ένα ταψί

1 πακέτο έτοιμο φύλλο χωριάτικο

Για τη γέμιση

650 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

2 κρεμμύδια ξερά, τριμμένα

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες

3 κ.σ. ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα

Μισό κ.γ.  κανέλα Κεϋλάνης

1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι Καρολίνα

1 σφηνάκι λικέρ μαστίχας

1 κ.γ. αλάτι

Μισό κ.γ. μαύρο πιπέρι

4-5 κ.σ. φρέσκο δυόσμο και βασιλικό, ψιλοκομμένα

100 γρ. τυρί μετσοβόνε, κομμένο σε κύβους

Για την επάλειψη

1 κρόκος αυγού

1 κ.σ. γάλα

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί πολύ τότε βάζουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Ρίχνουμε τον κιμά και αφήνουμε να πάρει χρώμα από την μια πλευρά και ανακατεύουμε προσθέτοντας τις ντομάτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε να πάρει βράση και στο τέλος προσθέτουμε τη μαστίχα, το δυόσμο, το βασιλικό και το ρύζι.

Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε το πρώτο φύλλο, λαδώνουμε την επιφάνεια και στρώνουμε το δεύτερο και με την ίδια διαδικασία το τρίτο.

Στρώνουμε τη μισή γέμιση σε όλη την επιφάνεια και την καλύπτουμε με ένα φύλλο και πάλι απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και απλώνουμε τα κομμάτια του μετσοβόνε.

Καλύπτουμε την επιφάνεια με δύο ή τρία φύλλα, που λαδώνουμε το καθένα ξεχωριστά.

Με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια με κρόκο αυγού και γάλα.

Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.

Βάζουμε το ταψί σε καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 180ο C για 50 λεπτά, στις αντιστάσεις πάνω κάτω.

Βγάζουμε από τον φούρνο την κιμαδόπιτα αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό σε αναλογία 70/30.

Επίσης γίνεται πολύ ωραία με κιμά γαλοπούλας ή κοτόπουλου και κουρκουμά.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !