Κάποτε το κόκκινο πιπέρι ήταν πανάκριβο και πρόσβαση σε αυτό είχαν μόνο οι βασιλιάδες και οι ευγενείς. Αποτελούσε μέσο συναλλαγής και αιτία πολύ μακρινών ταξιδιών μέχρι την Ανατολή, μέσα από τους δρόμους του μεταξιού και των μπαχαρικών. Ο Μέγας Αλέξανδρος, ήταν από τους πρώτους που ενθουσιάστηκε με τη γεύση του.
Σήμερα οι ειδικοί λένε ότι εκτός από δυνατή γεύση και άρωμα, που χαρίζει στις γευστικές μας δημιουργίες, προσφέρει πολλά ευεργετικά στοιχεία για την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Το πιπέρι αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α. Το κρυμμένο του μυστικό όμως είναι η καψαϊκίνη, που είναι μία ουσία με πολύ σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων, μειώνει την πιθανότητα θρομβώσεων.
Το πιπέρι όσο και αν ακούγεται περίεργο, είναι ευεργετικό για τις στομαχικές μικροβιακές διαταραχές, αφού λόγω της αντιμικροβιακής του δράσης καταστρέφει τα παθογόνα μικρόβια.
Το κόκκινο πιπέρι ενεργοποιεί τον εγκέφαλο προκαλώντας έκκριση των ενδορφινών, που δημιουργούν αίσθημα ευφορίας.
Αν θέλουμε να ελαττώσουμε το αλάτι μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κόκκινο πιπέρι που δίνει την δική του εξωτική πινελιά στο φαγητό μας.
Για καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης Α, που περιέχεται στο κόκκινο πιπέρι μπορείτε να βάλετε ελαιόλαδο.
Τα μυστικά για τη διατήρηση του κόκκινου πιπεριού
Θα πρέπει να αγοράζουμε μικρές ποσότητες ώστε για να τις καταναλώνουμε πριν χάσουν το άρωμά τους.
Πάντα το πιπέρι μπαίνει λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος ή στο τέλος για καλύτερο άρωμα και γεύση.
Θα πρέπει να φυλάσσεται σε σκούρα γυάλινα βαζάκια και να μην έρχεται σε επαφή με φως και υγρασία.
Όταν μαγειρεύουμε βάζουμε πάντα το πιπέρι σε ένα κουτάλι ή στο χέρι μας και ποτέ δεν το ρίχνουμε από το βαζάκι στην κατσαρόλα γιατί οι υδρατμοί το αλλοιώνουν.
Οι κόκκοι κόκκινου πιπεριού χαρίζουν ωραία γεύση στα σοκολατάκια σας και τις μαρμελάδες ή τσάτνευ.