Φασολάδα Ηπειρώτικη και χοιρομέρι

Τα μυστικά των Chef

Μια φασολάδα νόστιμη και πολύ θρεπτική. Μια γευστική δημιουργία που αποτελεί πολιτισμικό στοιχείο της γαστρονομικής μας κληρονομιάς, αφού διαχρονικά ήταν το εθνικό μας πιάτο.

Τα φασόλια είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας αφού είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχουν αρκετό σίδηρο και έτσι ενισχύουν την αιμοποίηση και συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών. Επιπλέον αποτελούν πηγή διαλυτών φυτικών ινών και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια κούπα φασολιών προσφέρει στον οργανισμό μας 14 γρ. πρωτεϊνών, δηλαδή ίδια ποσότητα που λαμβάνουμε από 60 γρ. κοτόπουλο, ψάρι ή κρέας. Τα φασόλια δημιουργούν αίσθημα πληρότητας και νιώθουμε χορτασμένοι. Έτσι αποφεύγεται η κατανάλωση επιπλέον τροφών και ταυτόχρονα περιορίζονται σημαντικά οι θερμίδες που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας.

Φασολάδα Ηπειρώτικη με χοιρομέρι

Από τον Τάσο Τόλη, επίτιμο πρόεδρο Chef’s Club

Υλικά για 6 άτομα

500 γρ. φασόλια ξερά μέτρια

200 γρ. χοιρομέρι καπνιστό, κομμένο σε κύβους

2 πράσινες πιπεριές, ψιλοκομμένες

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

500 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες

2 καρότα, σε φέτες

1ματσάκι σέλινο, ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, εκλεκτό

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένη ποικιλία πιπεριών

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε τα φασόλια στο νερό από το προηγούμενο βράδυ.

Την επόμενη ημέρα αλλάζουμε το νερό και τα βράζουμε για 15 λεπτά περίπου.

Σουρώνουμε τα φασόλια και πετάμε το νερό.

Σε κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμύδια, το σέλινο, τις πιπεριές, τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.

Συμπληρώνουμε νερό μέχρι να καλύψουν τα υλικά και λίγο ακόμα.

Αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα.

Αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά περίπου, εξαρτάται πόσο βραστερά είναι τα φασόλια, γιατί μπορεί να χρειαστεί και περισσότερο.

Ανακατεύουμε κατά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα.

Κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά όταν έχουν βράσει καλά τα φασόλια και έχει δέσει η σάλτσα.

Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά το καπνιστό χοιρομέρι σε αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε 4-5 κύβους, σε κάθε πιάτο φασολάδας που σερβίρουμε.

Mπορούμε όμως να σερβίρουμε το χοιρομέρι και δίπλα στη φασολάδα.

Η φασολάδα θέλει δίπλα της ζεστό ή φρυγανισμένο ψωμί χωριάτικο…

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !