Μια πίτα νόστιμη, αρωματική και χορταστική. Η γεύση της κελαριστή και αυθεντική, που ανακαλεί νοσταλγικές αναμνήσεις. Τώρα που το φθινόπωρο καλά κρατεί μια κοτόπιτα με πιπεριές, αρωματικά και βουνίσια τυριά είναι βάλσαμο …
Το σίγουρο είναι ότι η οικογένειά σας θα ξετρελαθεί γιατί είναι μια πίτα που προσφέρει θαλπωρή.
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 20 λεπτά / Εύκολο
Κοτόπιτα με πιπεριές και τυρί Μετσοβόνε
Από τον Κώστα Γεωργατζά executive corporate chef
Υλικά για ταψί διαμέτρου 28 εκ.
2 φύλλα σφολιάτας
600 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους
1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτές φέτες
1 πράσινη πιπεριά κέρατο, κομμένη σε λεπτές φέτες
1/2 ματσάκι μαϊντανό μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο
10 φέτες μπέικον, κομμένες σε λωρίδες
100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
150 γρ. καπνιστό τυρί Μετσόβου, τριμμένο
30 γρ. βούτυρο
40 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. κοσκινισμένο
500 ml γάλα πλήρες, χλιαρό
3 γρ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
2 κρόκους αυγών
1 αυγό χτυπημένο με ελάχιστο γάλα, για την επάλειψη
Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Απλώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας σε τσέρκι ή σε ταψί διαμέτρου 28 εκ., φροντίζοντας να καλύψουμε και τα πλαϊνά. Το τρυπάμε σε διάφορα σημεία με το πιρούνι.
Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC, στον αέρα, για 12-14 λεπτά.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε βροχηδόν το αλεύρι. Ανακατεύουμε για να δημιουργήσουμε μια μάζα (roux) και ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα. Ανακατεύουμε διαρκώς με τον αβγοδάρτη μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή μπεσαμέλ.
Αφήνουμε το μείγμα να πάρει δύο βράσεις και το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε τους κρόκους, τα τριμμένα τυριά και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο να κάψει και σοτάρουμε το κοτόπουλο σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Προσθέτουμε το μπέικον και κατόπιν τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα του κοτόπουλου να σταθεί για 5 λεπτά και έπειτα το ανακατεύουμε ομοιόμορφα με την μπεσαμέλ.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό και το θυμάρι.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί με την ψημένη σφολιάτα και τοποθετούμε από πάνω το άψητο φύλλο. Το στρώνουμε ομοιόμορφα, για να καλύψουμε τυχόν κενά, και το αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό.
Ψήνουμε την πίτα μας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για 15-20 λεπτά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε για 40-50 λεπτά να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο και να είναι τα πράγματα πιο εύκολα χρησιμοποιούμε έτοιμη μπεσαμέλ.