Ποια ταψιά είναι τα καλύτερα για την κουζίνα μας;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή όλοι προβληματιστήκαμε ποιο είδος ταψιού να επιλέξουμε για τον εξοπλισμό της κουζίνας μας μεταλλικό, μαντεμένιο, γυάλινο πυρίμαχο ή πορσελάνινο πυράντοχο.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν τεράστιο χώρο για να τα αποθηκεύσουμε ούτε υψηλό budget να διαθέσουμε.

Εμείς θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το καλύτερο για να είναι πιο νόστιμη η φουρνιστή σας δημιουργία ή το γλυκό σας.

Οι συνταγές μας προτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε όπου χρειάζεται γυάλινο ή πορσελάνινο πυράντοχο. Ανάλογες συνταγές μας προτρέπουν για μαντεμένιο ή μεταλλικό σκεύος.

Διάσημοι chefs προτείνουν μαντεμένιο σκεύος για τις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά διατυπώνουν και κάποιες εξαιρέσεις.

Βέβαια υπάρχουν συνταγές που απαιτούν ένα συγκεκριμένο υλικό για καλύτερο ψήσιμο. Αυτό σημαίνει ότι οι δοκιμές έγιναν σε αυτό το υλικό, οπότε οι χρόνοι ψησίματος, η θερμοκρασία του φούρνου αφορούν στο συγκεκριμένο τύπο σκεύους.

Πότε επιλέγουμε μεταλλικά σκεύη και τα πλεονεκτήματά τους;

Ο χρόνος ψησίματος στα μεταλλικά ή μαντεμένια σκεύη, είναι λιγότερος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, στο μέταλλο θα ψηθεί πιο ομοιόμορφα το γλυκό ή το φαγητό, θα πάρει χρώμα ροδοκόκκινο και μάλλον θα είναι πιο τραγανό.

Τα μεταλλικά σκεύη, αποθηκεύονται πιο εύκολα και είναι ασφαλή, δεν σπάνε και δεν επηρεάζονται από απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.

Το μαντεμένιο ταψί πλεονεκτεί σε όλα, εκτός από το βάρος του. Είναι το καλύτερο αλλά είναι ακριβότερο.

Πότε επιλέγουμε γυάλινα ή κεραμικά πυράντοχα σκεύη και τα πλεονεκτήματά τους;

Εάν σε μια συνταγή τα συστατικά είναι πολύ όξινα,  τότε απαιτείται γυάλινο σκεύος.

Το γυάλινο σκεύος μας επιτρέπει να βλέπουμε το φαγητό καλύτερα καθώς ψήνεται.

Τα γυάλινα ή τα κεραμικά ταψιά είναι πιο όμορφα και μπορούμε να τα σερβίρουμε απευθείας στο τραπέζι ή στο buffet όταν πρόκειται για δεξίωση ή μια φιλική συνάντηση.

Τελικά βλέπουμε ότι υπάρχει μια ισορροπία στη ζυγαριά αν χρησιμοποιήσουμε μεταλλικό ή γυάλινο ταψί, αφού και τα δύο έχουν τα πλεονεκτήματά τους.

Εξαρτάται λοιπόν από εμάς αν έχουμε χώρο στα ντουλάπια μας για μεταλλικό ταψί και γυάλινο.

Αν όμως δεν υπάρχει χώρος αρκετός και θα πρέπει να επιλέξετε τότε επιλέγουμε μαντεμένιο ή μεταλλικό ταψί που διευκολύνει κάθε ερασιτέχνη μάγειρα με προοπτικές…

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !