Κουρκουτό

Τα μυστικά των Chef

Μια πανεύκολη αλευροτυρόπιτα, αυθεντική και  νόστιμη.

Καμωμένη με «ταπεινά» υλικά μιας κουζίνας povera, που μεγάλωσε γενιές στην Ελλάδα και την Ιταλία και επανήλθε δυναμικά.

Την δοκίμασα ζεστή και μοσχομυριστή στην πανέμορφη Λίμνη της Εύβοιας, κατά την έρευνά μου, για το βιβλίο του Επιμελητηρίου Εύβοιας, «Γαστρονομικός Χάρτης Εύβοιας και Σκύρου».

Το μυστικό της επιτυχίας είναι να ζεστάνουμε καλά στο φούρνο το ταψί πριν βάλουμε το χυλό.

Η προετοιμασία της πίτας διαρκεί μόνον 15 λεπτά και το ψήσιμο 1 ώρα.

Κουρκουτό

Από την Ιωάννα Aνυφιώτη, εστιατόριο «Στους 7 ανέμους» Λίμνη, Εύβοιας

Υλικά για 1 ταψί μέτριο διαμέτρου 30 cm

500 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ

1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο εκλεκτό

7 μεγάλα αυγά

1 ποτήρι κρασιού γάλα φρέσκο

1 ποτήρι νερού και λίγο ακόμα αλεύρι σίτου, για όλες τις χρήσεις

1 ποτήρι νερό εμφιαλωμένο

Μισό κ.γ. αλάτι θαλασσινό

Μισό κ.γ. φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το πασπάλισμα

Μαυροκούκι

Σουσάμι

Τρόπος παρασκευής

Σε μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα ελαφρά

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, αφού το κοσκινίσουμε.

Ρίχνουμε το νερό και με το ανακατεύουμε καλά με την μαρίζ να διαλυθεί.

Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά στο μείγμα.

«Σπάμε» το τυρί με ένα πιρούνι και το ρίχνουμε στο χυλό.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρά.

Λαδώνουμε το ταψί και το βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο να ζεσταθεί.

Βγάζουμε το ζεστό ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε το χυλό φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα.

Πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και το σουσάμι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 1 ώρα.

Βγάζουμε από το φούρνο το κουρκουτό και αφήνουμε να κρυώσει χωρίς να το σκεπάσουμε.

Κόβουμε σε κομμάτια στο σχήμα που θέλουμε και σερβίρουμε.

κουρκουτό, εύκολη τυρόπιτα, φέτα, αυγά, αλεύρι, αλευρόπιτα, σνακ, πρωινό

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !