Κρίταμο, ένα βότανο υπερτροφή

Tips

Το χαρισματικό βότανο του γιαλού είναι ποτισμένο από αλμύρα και ιώδιο, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό και ξεχειλίζει βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.

Η επιστημονική του ονομασία, είναι crithmum maritimum, φυτρώνει στις  ακρογιαλιές, ακόμα και πάνω στα βράχια, με ψήγματα άμμου. Αντιστέκεται στη δύναμη του ανέμου αλλά και στην αγριότητα των κυμάτων την εποχή των μελτεμιών. Τη δύναμή του και την ενυδάτωσή του την οφείλει στο θαλασσινό νερό. Τις περισσότερες φορές συνυπάρχει και με τις καπαριές… σε μικρή απόσταση.

Το κρίταμο έχει τη δική του ιστορία …

Η υψηλή διατροφική του αξία και οι θεραπευτική του δράση ήταν γνωστές από την αρχαιότητα από τον Ιπποκράτη, τον Διοσκουρίδη, τον πατέρα της φαρμακολογίας και τον Πλίνιο τον βοτανολόγο. Θεωρούσαν ότι ήταν φάρμακο χαρισμένο από τη φύση και ειδικά είχε τη δύναμη της θάλασσας.

Οι Σπαρτιάτες θεωρούσαν το κρίταμο ένα από τα μυστικά της δύναμής τους και με αυτό γιάτρευαν της πληγές τους από τις αναμετρήσεις τους. Έτσι από τον Μάιο οι στρατιώτες το μάζευαν από τα ανεμοδαρμένα βράχια της θάλασσάς τους.

Το κρίταμο περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες.

Στην αρχαία Ελληνική κουζίνα, το χρησιμοποιούσαν κυρίως φρέσκο στις σαλάτες και το χειμώνα το διατηρούσαν στην άλμη.

Ωφελήματα για τον οργανισμό

Το κρίταμο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C. Σκεφθείτε μόνον ότι 100 γρ. κρίταμου  καλύπτουν την ημερήσια ανάγκη του οργανισμού μας για βιταμίνη C.

Eπίσης τα φύλλα του «κρύβουν» τα πολύτιμα Ω – 3 και Ω – 6 λιπαρά οξέα.

Βοηθά στην αποτοξίνωση, είναι διουρητικό και έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Από τους επιστήμονες, έχει χαρακτηριστεί σαν η τροφή του μέλλοντος λόγω της διατροφικής του αξίας.

Για καλύτερη αξιοποίηση των ευεργετημάτων για τον οργανισμό μας καταναλώνεται φρέσκο ή σε άλμη, ψητό ή αποξηραμένο, σαν εκχύλισμα αιθερίου ελαίου, σαν αφέψημα τσαγιού, όπως όλα τα βότανα.

Οι σύγχρονοι Έλληνες επανεκτίμησαν το κρίταμο και το χρησιμοποιούν σε σαλάτες, σε γευστικές δημιουργίες με ψαρικά αλλά και σαν αρωματικό σε σάλτσες. Στην πατατοσαλάτα, στα κεφτεδάκια λαχανικών και στην ντοματοσαλάτα δίνει μια πινελιά θαλασσινής νοστιμιάς και χαρίζει άρωμα μοναδικό.

Στην Κρήτη χρησιμοποιείται σαν αρωματικό στην παρασκευή των ελιών.

Στην υπηρεσία της ομορφιάς

Σήμερα αναγνωρίζεται η αξία του από την κοσμετολογία αφού το εκχύλισμα κρίταμου συμβάλει στην ανάπλαση του δέρματος και προσφέρει λάμψη και τόνο ιδιαίτερο. Βοηθά στην απάλειψη κηλίδων και ρυτίδων.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !