Κρητική Σαλάτα με Ξύγαλο

Tips

Μια σαλάτα επική… γεύση κρητικής γης, άρωμα και φρεσκάδα. Μια σαλάτα που ξεχειλίζει αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Αν δεν βρούμε ξύγαλο, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με τσαλαφούτι, ξυνομυζήθρα ή κρέμα τυριού. Το στακοβούτυρο επίσης το αντικαθιστούμε με ελαιόλαδο ή βούτυρο γάλακτος.

Πάντως στο εστιατόριο Παραστιές δοκιμάσαμε την καλύτερη… που έγραψε δυνατά στη γευστική μας μνήμη…

Χρόνος παρασκευής 15 λεπτά / Πολύ εύκολη

Κρητική σαλάτα με ξύγαλο

Από το απίθανο εστιατόριο Παραστιές, Ηράκλειο Κρήτης

Υλικά για 4 άτομα

Για τη σαλάτα

250 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση

120 γρ. αγγούρι σε φέτες

50 γρ. πράσινη πιπεριά σε λωρίδες

40 γρ. ελιές τσακιστές

30 γρ. φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σε φέτες

50 γρ. ξερό κρεμμύδι, λεπτοκομμένο σε φέτες

10 γρ. αλάτι

10 γρ. κρίταμο, κομμένο

120 γρ. ξύγαλο

 Για το dressing:

100 γρ. φρέσκο βασιλικό

50 γρ. κρητική γραβιέρα

50 γρ. κουκουνάρι

1 σκελίδα σκόρδο

100 ml ελαιόλαδο

Για το crumble παξιμαδιού

100 γρ παξιμάδι λαδιού

100 γρ παξιμάδι χαρουπιού

100 γρ κρίθινα παξιμάδια

2 κλωνάρια θυμάρι

5 γρ. αλάτι

50 ml ελαιόλαδο

20 γρ. στακοβούτυρο

Tρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε το dressing.

Βάζουμε όλα τα υλικά στο multi και τα χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.

Ετοιμάζουμε το crumble.

Σε ένα ταψί, σπάμε τα παξιμάδια, ανακατεύουμε με το στακοβούτυρο, το ελαιόλαδο, το θυμάρι και το αλάτι και τα βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 6 λεπτά να στεγνώσουν

Ετοιμάζουμε τη σαλάτα.

Βάζουμε σε βαθύ μπολ όλα τα υλικά της σαλάτες, εκτός από το ξύγαλο.

Περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε.

Σε ένα μεγάλο βαθύ πιάτο στρώνουμε παράλληλα τη σαλάτα, το crumble, το ξύγαλο και σερβίρουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !