Πώς αντιμετωπίζουμε τον πονόλαιμο με φυσικό τρόπο;

Tips

Το φθινόπωρο με τις βροχές, την υγρασία και την αλλαγή της θερμοκρασίας είναι η εποχή που αρχίζουν τα κρυολογήματα, το πονόλαιμος, το συνάχι…

Εμείς θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές πώς να αντιμετωπίσετε τον πονόλαιμο με φυσικό τρόπο για να ανακουφιστείτε.

Εννοείται ότι αν επιμένει το κρυολόγημα θα συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Αν λοιπόν νοιώθουμε κάψιμο στο λαιμό, ερεθισμό, πόνο όταν καταπίνουμε ακόμα και το σάλιο μας ή αν είμαστε βραχνιασμένοι τότε πρέπει να δράσουμε άμεσα.

Πρώτα κάνουμε ένα covid test για να είμαστε σίγουροι και μετά αρχίζουμε τα φυσικά «γιατρικά».

Γαργάρες με αλατόνερο ή μαγειρική σόδα

Τα αλάτι πάντα δρα σαν ήπιο αντισηπτικό, έτσι οι γαργάρες με αλατόνερο προσφέρουν αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Διαλύουμε λοιπόν μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και κάνουμε γαργάρες και βγάζουμε το νερό. Μπορούμε να το επαναλάβουμε αρκετές φορές την ημέρα.

Αντίστοιχα μπορούμε να κάνουμε γαργάρες με διάλυμα νερού και μαγειρικής σόδας.

Μέλι  

Το μέλι είναι γνωστό για τις αντιβακτηριδιακές και αντιβηχικές του ιδιότητες και δρα αποτελεσματικά κατά του πονόλαιμου.

Επίσης αφαιρεί το υγρό από τους φλεγμονώδεις ιστούς και μειώνει το πρήξιμο και τον πόνο.

Βάζουμε μερικά κουταλάκια του γλυκού σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό ή ακόμα και σε ένα έγχυμα χαμομηλιού ή τσαγιού και το πίνουμε σιγά σιγά.

Επαναλαμβάνουμε όσες φορές θέλουμε.

Βιταμίνη C

Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι πανάκεια, αλλά βοηθά στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας.

Έτσι διευκολύνεται η επούλωση της φλεγμονής και ο πονόλαιμος υποχωρεί.

Σούπες  

Οι ζεστές κοτόσουπες ή λαχανόσουπες καταπραΰνουν τον πονόλαιμο. Τις εμπλουτίσουμε με σκόρδο, βοτάνια, κρόκο Κοζάνης, τζίντζερ ή κουρκουμά και φρέσκα λαχανικά.

Το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα λαχανικά, τα μπαχαρικά και τα βοτάνια  καταπολεμούν τις φλεγμονές και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε διευκολύνεται η επούλωση.

Ψευδάργυρος 

Σε πρόσφατη ιατρική μελέτη διαπιστώθηκε ότι σε ιογενή πονόλαιμο που δόθηκε ψευδάργυρος 13 mg ανά 4 ώρες,  υποχώρησε ο πονόλαιμος 3-4 ημέρες νωρίτερα, από εκείνους που δεν πήραν.

Όμως χρειάζεται προσοχή και θα πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό μας γιατί δεν πρέπει να λαμβάνεται ψευδάργυρος μακροπρόθεσμα.

Ενυδάτωση

Θα πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών την ημέρα, άφθονο νερό και ζεστά ροφήματα για να ανακουφίσουμε το λαιμό μας και να καταπραΰνουμε τον πόνο.

Οδοντόβουρτσα

Με την πάροδο του χρόνου βακτήρια συσσωρεύονται στις τρίχες της βούρτσας και μπορούν να περάσουν και πάλι μέσω μικρών πληγών στον οργανισμό μας και να έχουμε επιμόλυνση. Πρέπει να αλλάζουμε συχνά την οδοντόβουρτσά μας, κυρίως τη περίοδο που είμαστε κρυωμένοι ή άρρωστοι.

 Υγιεινή διατροφή και ξεκούραση

Όταν είμαστε κρυωμένοι ή έχουμε γρίπη πρέπει να ξεκουραστούμε και να τρώμε υγιεινά. Έτσι τονώνεται και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Στη μαγειρική θα πρέπει να χρησιμοποιούμε περισσότερο τζίντζερ, μανιτάρια shiitake και reishi, φρούτα και λαχανικά που ξεχειλίζουν από βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας.  

Αν όμως ο πονόλαιμος επιμένει θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για περαιτέρω θεραπεία.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροΚρητική Σαλάτα με Ξύγαλο
Επόμενο άρθροTσιπούρες Bianco

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !