Μια φθινοπωρινή συνταγή υψηλής διατροφικής αξίας για vegan, vegetarians και όχι μόνον. Η γλυκοκολοκύθα περιέχει βιταμίνη Α, C, E, B6, νιασίνη και φολικό οξύ. Επίσης περιέχει κάλιο, ασβέστιο, χαλκό και φώσφορο. Στην Κρήτη την αποκαλούν «κυρά του περιβολιού» και καλλιεργούν τη γηγενή ποικιλία η γηγενής ποικιλία κολοκύθα και γίνεται προσπάθεια για να προστατέψουν τους σπόρους της.
Στο χωριό Κεραμούτσι Ηρακλείου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος τιμά το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, τον καλλιεργητή της γηγενούς ποικιλίας κολοκύθας και οι γυναίκες θα αναβιώσουν συνταγές γλυκοκολοκύθας του χθες.
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 5 λεπτά / Εύκολο
Γλυκοκολοκύθα στιφάδο
Από την Αγγελική Πρινάρη, Αντιπρόεδρο Δ.Σ. Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό ψίχα γλυκοκολοκύθας σε κομμάτια
2 κιλά ξερά κρεμμύδια σε χοντρές φέτες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό
1 ποτήρι λευκό κρασί
3 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. κύμινο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Προετοιμάζουμε τα υλικά και σε μια πλατιά κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε και τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά ακόμα.
Στο τέλος, ρίχνουμε το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό για 30 λεπτά περίπου.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό.
Δεν ανακατεύουμε το φαγητό με κουτάλα, απλά ανακινούμε την κατσαρόλα κυκλικά.