Κυδώνια

Tips

Τα χρυσά μήλα της ομορφιάς, της γονιμότητας, της ευζωίας, αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους.

Τα κυδώνια έχουν τη δική τους ιστορία

Στην Ελληνική μυθολογία το κυδώνι έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και το είχαν ονοματίσει «χρυσό μήλο» γιατί ήταν τόσο πολύτιμο. Συμβόλιζε τη γονιμότητα, την ομορφιά και τον έρωτα και λέγεται ότι ο Πάρις το δώρισε στη θεά Αφροδίτη, για να του χαρίσει σαν αντάλλαγμα την αγάπη της ωραίας Ελένης.

Από τότε δίνεται εθιμικά στη νύφη την ημέρα του γάμου. Το έθιμο διατηρείται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Επίσης η μυθολογία θέλει και την παρουσία κυδωνιών στον κήπο των Εσπερίδων, που υπήρχαν τα δένδρα που χάριζαν την αθανασία.

Διατροφική αξία

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να εντάξουμε τα κυδώνια στη διατροφή μας, γιατί είναι ένα φρούτα από το «φαρμακείο της φύσης».

Το κυδώνι είναι μια βόμβα βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων.  Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, καθώς ένα μέτριο φρούτο παρέχει το 1/3 της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης και έτσι ενισχύουν το ανοσοποιητικό και θωρακίζουν τον οργανισμό έναντι των ιώσεων.

Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ενώ περιέχει και βιταμίνη  A και βιταμίνες του συμπλέγματος B. Το φρούτο αυτό περιέχει και πολλές τανίνες που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Το πλήθος των αντιοξειδωτικών ουσιών, που περιέχονται στα κυδώνια προσφέρουν στον  οργανισμό αντιγηραντικές ιδιότητες και  την ικανότητα να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.

Τα κυδώνια συμβάλλουν επίσης στην καλή υγεία των οστών και των νεύρων, λόγω της περιεκτικότητας σε ασβέστιο και χαλκό. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης και την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Όσο για τις θερμίδες μας «χαρίζει» μόνον 60 ανά 100 γραμμάρια.

Γλυκό του κουταλιού

Πως χρησιμοποιούνται και πως διατηρούνται

Τα κυδώνια μας χαρίζουν ωραία γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, παστοκύδωνο. Με το μοσχάρι, το χοιρινό και το κοτόπουλο δένει αρμονικά και χαρίζει μια ωραία γευστική πινελιά.

Μην ξεχνάτε να αφαιρείται με το μαχαίρι πάντα τους σπόρους του.

Στο ψυγείο διατηρούνται μέχρι και 2 μήνες.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !