Μηλόπιτα αναποδογυριστή

Τα μυστικά των Chef

H πιο εύκολη και νόστιμη μηλόπιτα που γίνεται σε χρόνο dt. Ένα γλυκό αγαπημένο που γίνεται με υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Η Έφη ανακάλυψε αυτή τη συνταγή στη Ζαγορά, την πολιτεία των μήλων.  Για την παρασκευή της μηλόπιτας χρησιμοποιεί τα ολοκόκκινα και λαχταριστά μήλα Ζαγοράς, που είναι ΠΟΠ εξαιρετικής ποιότητας, με γλυκιά, πλούσια και δροσιστική γεύση.Τα μήλα είναι ποικιλίας Στάρκιν Ντελίσιους και είναι περιζήτητα στις ελληνικές και διεθνείς αγορές.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα μήλα είναι «βόμβες» βιταμινών και ιχνοστοιχείων και ο οργανισμός τα χρησιμοποιεί κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός ή περισσοτέρων μήλων την ημέρα μπορεί να προστατέψει ακόμα και από την νόσο Αλτσχάιμερ. Σίγουρα θα έχετε ακούσει το γνωμικό «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»

Τα μήλα Ζαγοράς στο γιγαντιαίο πλατάνι της πλατείας Αγ. Γεωργίου, που εθιμικά ντύνεται έτσι σε κάποιους εορτασμούς.

 

Μηλόπιτα αναποδογυριστή

από την Έφη Χατζηαρβανίτη, Αθήνα

 Υλικά

6 μεγάλα κόκκινα μήλα

200 γρ. αλεύρι τύπου φαρίνα, κοσκινισμένο

200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

200 γρ. βούτυρο εκλεκτό

100 ml φρέσκο γάλα

2 κ.σ. σταφίδες ξανθές

1 σφηνάκι κονιάκ, μπράντυ ή λικέρ Grand Marnier

50 γρ. καρυδόψιχα, χοντροσπασμένη

1 αβγό

1 κ. σ. κανέλα Κεϋλάνης

Για το πασπάλισμα

Ζάχαρη άχνη

Κανέλα

Τρόπος Παρασκευής

Κόβουμε τα μήλα σε φέτες και τα στρώνουμε σε ένα ένα βουτυρωμένο ταψί 25cm.

Φροντίζουμε να καλύψουμε όλη τη βάση χωρίς να αφήνουμε κενά.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη, κανέλα και βούτυρο και βάζουμε το ταψί στο φούρνο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180ο C για 5 λεπτά.

Έτσι τα μήλα μας θα καραμελώσουν.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολάκι με κονιάκ ή λικέρ Grand Marnier για να τις αρωματίσουμε και τις αφήνουμε για 20 λεπτά και τις σουρώνουμε.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο και χτυπάμε καλά με το σύρμα μέχρι να «αφρατέψουν».

Προσθέτουμε  το αυγό, το χτυπάμε και συμπληρώνουμε το γάλα και σιγά σιγά το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Παίρνουμε το ταψί με τα μήλα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τις σταφίδες και τα καρύδια.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα της ζύμης από τον κάδο και στρώνουμε με την μαρίζ την επιφάνεια.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στις αντιστάσεις για 30 λεπτά.

Όπως είναι ζεστό το ταψί αναποδογυρίζουμε την μηλόπιτα στην πιατέλα και αφήνουμε να κρυώσει.

Πασπαλίζουμε μόλις κρυώσει με άχνη ζάχαρη και κανέλα Κεϋλάνης.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Αν θέλουμε βάζουμε και λίγο σαντιγί.

Προηγούμενο άρθροMαρμελάδα λωτού με τζίντζερ
Επόμενο άρθροΚυδώνια

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !