Mαρμελάδα λωτού με τζίντζερ

Τα μυστικά των Chef

Μία απίθανη χειμωνιάτικη μαρμελάδα πολύ ωφέλιμη, με άρωμα, φίνα γεύση και ζωηρό χρώμα. Ο λωτός αποτελεί εξαιρετική πηγή  βιταμίνων Α, Β1, Β2, Β6 και C. Ακόμα περιέχει κάλιο, μαγγάνιο, φώσφορο,  χαλκό, αλλά πολλές φυτικές ίνες.

Η παράδοση θέλει το ταξίδι του λωτού «της τροφής των θεών» όπως τον

ονομάτιζαν, να ξεκινά από την Ινδία και να διαδίδεται πρώτα στο Θιβέτ, στην Κίνα και αργότερα στην Αίγυπτο και την αρχαία Ελλάδα.

Ο  Όμηρος αναφέρει στην Οδύσσεια, ότι ο πολυμήχανος Οδυσσέας στην αναζήτηση της Ιθάκης πέρασε από το νησί των Λωτοφάγων, όπου ο φιλόξενος λαός του τρεφόταν με άνθη και φρούτα λωτού που προκαλούσαν λήθη και ευεξία… Κάποιοι από τους συντρόφους τους δοκίμασαν τους καρπούς και ξέχασαν την Ιθάκη, οπότε ο Οδυσσέα τους επιβίβασε στο πλοίο σχεδόν διά της βίας … από τότε θεωρήθηκε το φρούτο μαγεμένο…

Αυτή είναι η ιστορία που ακολουθεί το νόστιμο φρούτο της ευεξίας και της μακροβιότητας…

Την μαρμελάδα λωτού μας ετοίμασε η Χρυσούλα Παπαλέξη, του Αρχοντικού Γανυμήδης στο Γαλαξίδι, που τη σερβίρει στο υπέροχο πρωινό της. Έτσι αιχμαλωτήσαμε τη γεύση του χειμώνα σε γυάλινα βάζα για να την απολαμβάνεται κάθε στιγμή του χρόνου…

Όσο πιο ώριμοι είναι οι λωτοί τόσο πιο γλυκιά και αρωματική γίνεται η μαρμελάδα σας. Οι λωτοί ωριμάζουν στο ψυγείο ή σε σκιερό μέρος στο μπαλκόνι.

Μαρμελάδα λωτού με τζίντζερ

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης, Γαλαξίδι

Υλικά

1 κιλό ώριμοι λωτοί, καθαρισμένοι

200 γρ. ζάχαρη

1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι

Χυμό από 1 ζουμερό λεμόνι

2 βανίλιες

Ξύσμα από 1 λεμόνι ή πορτοκάλι

1 σφηνάκι λικέρ Grand Marnier ή κονιάκ

1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού

1 κ.σ. τζίντζερ, τριμμένο ή 1 κ.γ. σκόνη τζίντζερ

1 ποτήρι νερό

Τρόπος Παρασκευής 

Κόβουμε το πάνω μέρος του λωτού και αν είναι πολύ ώριμη τους αδειάζουμε με ένα κουταλάκι προσεγγίζοντας όσο περισσότερο την φλούδα, που έχει τις περισσότερες βιταμίνες.

Αν δεν είναι τόσο ώριμοι τους καθαρίζουμε τη φλούδα και τους ξεφλουδίζουμε κόβοντάς τους σε μικρά κομμάτια.

Βάζουμε τους λωτούς σε κατσαρόλα και προσθέτουμε κρύο νερό μέχρι να τους σκεπάσει και 1 δάκτυλο παραπάνω.

Ανάβουμε το μάτι και αφήνουμε να βράσουν για 40 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην «πιάσει».

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και περνάμε την κρέμα των λωτών από τον μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια βελούδινη κρέμα.

Αν θέλουμε να έχει μέσα η μαρμελάδα κομματάκια φρούτου τότε χτυπάμε λιγότερο.

Βάζουμε την κρέμα λωτού πάλι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, το τζίντζερ, το λικέρ, τη βανίλια και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε να πάρει 2-3 καλές βράσεις ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει καλά.

Αδειάζουμε τη μαρμελάδα σε γυάλινα βάζα ξέχειλα.

Κλείνουμε ερμητικά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν όλο το βράδυ.

Τις γυάλες με τις μαρμελάδες θα τις κρατήσουμε σε δροσερό και σκοτεινό ντουλάπι και όταν τις ανοίξουμε θα τις διατηρήσουμε στο ψυγείο.

Προηγούμενο άρθροΣουφλέ σοκολάτας moelleux
Επόμενο άρθροΜηλόπιτα αναποδογυριστή

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !