Λαχανοσαρμάδες

Tips

Το πιάτο της Πρωτοχρονιάς

Εθιμικό πρωτοχρονιάτικο πιάτο για τη Βόρεια Ελλάδα, μικρασιάτικο, πολίτικο και καππαδοκικό,  αφού το ρύζι στεριώνει την καλοτυχία για την νέα χρονιά.

Η κατσαρόλα μόλις γεμίσει από τους σαρμάδες σταυρώνεται και δεν ανοίγει παρά μόνον από την νοικοκυρά για να μην ματιαστούν.

Δίπλα από την κατσαρόλα συνηθίζεται να βάζουν και κάποια εικονίσματα για να είναι η εστία ευλογημένη.

Πολλές φορές φτιάχνεται και από λάχανο που έχει γίνει τουρσί.

Το Ακόντισμα, το μουσειακό Καππαδόκικο χωριό στη Ν.Καρβάλη

 

Πάντως είναι από τα πολύ νόστιμα πιάτα της πολυπολιτισμικής κουζίνας της Ελλάδας και χαίρει εκτίμησης… και εννοείται δεν χρειάζεται να είναι Πρωτοχρονιά για να το απολαύσουμε.

Η συνταγή δική σας.

Λαχανοσαρμάδες

Από τη Σοφία Ιωσηφίδη, Μέλος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, Ν.Καρβάλη

Υλικά

1 μέτριο λάχανο

3 κούπες ρύζι καρολίνα

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό, τριμμένο

4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα,  ψιλοκομμένα

Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Αλάτι

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Χυμό από δύο λεμόνια

Το πιάτο με τους σαρμάδες δίπλα στον μουσειακό αργαλειό

Τρόπος παρασκευής

«Ζεματάμε» το λάχανο σε νερό που βράζει. Κόβουμε το χοντρό βλαστό από το κάτω μέρος και χωρίζουμε τα φύλλα κόβοντας στη μέση το λάχανο.

Αφήνουμε τα φύλλα να κρυώσουν και αρχίζουμε να φτιάχνουμε τη γέμιση.

Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι.

Προσθέτουμε και τον κιμά και τον ανακατεύουμε με πιρούνι μέχρι να αλλάξει χρώμα και να μην σβολιάσει.

Ρίχνουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο και αμέσως μετά το ρύζι.

Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι και προσθέτουμε αργά αργά ανακατεύοντας 1 ποτήρι νερό χλιαρό.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο.

Κόβουμε το λάχανο σε τρίγωνο κομμάτι και αρχίζουμε το τύλιγμα, κρατώντας το φύλλο στην παλάμη μας.

Στη βάση της κατσαρόλας βάζουμε τα χονδρά μέρη του λάχανου και από πάνω αραδιάζουμε σφιχτά τον έναν δίπλα στον άλλον τους σαρμάδες.

Ρίχνουμε αλάτι, ελαιόλαδο και νερό μέχρι να σκεπαστούν.

Από πάνω για να μην χάσουν το σχήμα τους βάζουμε ένα μεγάλο πιάτο.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα για 30 λεπτά.

Στα 15 λεπτά ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο.

Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με μαϊντανό.

Αν θέλουμε τους πασπαλίζουμε και με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !