Λαχανοσαρμάδες

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Το πιάτο της Πρωτοχρονιάς

Εθιμικό πρωτοχρονιάτικο πιάτο για τη Βόρεια Ελλάδα, μικρασιάτικο, πολίτικο και καππαδοκικό,  αφού το ρύζι στεριώνει την καλοτυχία για την νέα χρονιά.

Η κατσαρόλα μόλις γεμίσει από τους σαρμάδες σταυρώνεται και δεν ανοίγει παρά μόνον από την νοικοκυρά για να μην ματιαστούν.

Δίπλα από την κατσαρόλα συνηθίζεται να βάζουν και κάποια εικονίσματα για να είναι η εστία ευλογημένη.

Πολλές φορές φτιάχνεται και από λάχανο που έχει γίνει τουρσί.

Το Ακόντισμα, το μουσειακό Καππαδόκικο χωριό στη Ν.Καρβάλη

 

Πάντως είναι από τα πολύ νόστιμα πιάτα της πολυπολιτισμικής κουζίνας της Ελλάδας και χαίρει εκτίμησης… και εννοείται δεν χρειάζεται να είναι Πρωτοχρονιά για να το απολαύσουμε.

Η συνταγή δική σας.

Λαχανοσαρμάδες

Από τη Σοφία Ιωσηφίδη, Μέλος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, Ν.Καρβάλη

Υλικά

1 μέτριο λάχανο

3 κούπες ρύζι καρολίνα

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι μεγάλο ξερό, τριμμένο

4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα,  ψιλοκομμένα

Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Αλάτι

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Χυμό από δύο λεμόνια

Το πιάτο με τους σαρμάδες δίπλα στον μουσειακό αργαλειό

Τρόπος παρασκευής

«Ζεματάμε» το λάχανο σε νερό που βράζει. Κόβουμε το χοντρό βλαστό από το κάτω μέρος και χωρίζουμε τα φύλλα κόβοντας στη μέση το λάχανο.

Αφήνουμε τα φύλλα να κρυώσουν και αρχίζουμε να φτιάχνουμε τη γέμιση.

Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι.

Προσθέτουμε και τον κιμά και τον ανακατεύουμε με πιρούνι μέχρι να αλλάξει χρώμα και να μην σβολιάσει.

Ρίχνουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο και αμέσως μετά το ρύζι.

Πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι και προσθέτουμε αργά αργά ανακατεύοντας 1 ποτήρι νερό χλιαρό.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο.

Κόβουμε το λάχανο σε τρίγωνο κομμάτι και αρχίζουμε το τύλιγμα, κρατώντας το φύλλο στην παλάμη μας.

Στη βάση της κατσαρόλας βάζουμε τα χονδρά μέρη του λάχανου και από πάνω αραδιάζουμε σφιχτά τον έναν δίπλα στον άλλον τους σαρμάδες.

Ρίχνουμε αλάτι, ελαιόλαδο και νερό μέχρι να σκεπαστούν.

Από πάνω για να μην χάσουν το σχήμα τους βάζουμε ένα μεγάλο πιάτο.

Βράζουμε σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα για 30 λεπτά.

Στα 15 λεπτά ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο.

Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με μαϊντανό.

Αν θέλουμε τους πασπαλίζουμε και με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

5 διαφορετικοί τρόποι για να φορέσεις το φούτερ σου

Οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Η ζέστη έχει υποχωρήσει και την θέση της πήρε το αεράκι και...

Ένα όμορφο ντεκολτέ φέτος είναι must

Ένα περιποιημένο ντεκολτέ χαρίζει ιδιαίτερη γοητεία στη γυναίκα. Η τάση της φετινής μόδας το αναδεικνύει, πρέπει λοιπόν να δράσουμε γρήγορα… Τελικά είναι η πιο ευαίσθητη...

Κέικ με γιαούρτι και cranberries

Ένα κέικ που θα λατρέψετε… αφού είναι τόσο νόστιμο και αρωματικό με πορτοκάλι, γιαούρτι αλλά και cranberries, που ανήκουν στις υπερτροφές. Eίναι ό,τι καλύτερο...

Τα μυστικά για να είμαστε ευτυχισμένοι…

Η ευτυχία προϋποθέτει να βλέπουμε τη ζωή μας θετικά. Χρειάζεται αναζήτηση, δύναμη, αισιοδοξία, προσαρμοστικότητα και προσπάθεια. Αν παρατηρήσετε τους ανθρώπους που είναι ευτυχισμένοι και...

Μοσχαράκι με παπαρδέλες

Μια γευστική δημιουργία φθινοπωρινή, πολύ νόστιμη. Το απόλυτο comfort food  ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους. Τα τριγωνάκια γραβιέρας ή κεφαλογραβιέρας πολύ μας άρεσαν, γιατί δεν...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !