Λιγκουίνι με σουπιές και το μελάνι τους

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Μια γευστική δημιουργία εκλεπτυσμένη και καλοκαιρινή. Θα εντυπωσιάσετε τους φίλους … αφού ξεχειλίζει νοστιμιά. Ο ιχθυολόγος Κώστας Βεντούρας μας αποκαλύπτει τα μυστικά και τη διαδικασία για να είναι το μελάνι όπως του πρέπει.

Η σουπιά είναι πλούσια πηγή σιδήρου και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα για τον οργανισμό θρεπτικά συστατικά. Η πρωτεΐνη τους είναι υψηλής διατροφικής αξίας και η βιταμίνη Β12 ξεχειλίζει… όπως και τα Ω-3 λιπαρά.

Φροντίζουμε λοιπόν να έχουν οι σουπιές θέση στο τραπέζι μας… πρέπει

Xρόνος παρασκευής 1 ώρα και 10 λεπτά / Εύκολη

 Λιγκουίνι με σουπιές και το μελάνι τους

 Από τον Κώστα Βεντούρα, εστιατόριο Ventura, Πρέβεζα

 Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. λιγκουίνι

1 κιλό σουπιές ή 4 μέτριες φρέσκες

2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε κύβους

Ελαιόλαδο

70 ml κρασί λευκό, ασύρτικο

μία πρέζα αλάτι

μία πρέζα πιπέρι

Για τη σάλτσα

500 ml λευκό κρασί

1 φύλλα δάφνης

250 γρ. τριμμένη ντομάτα

Μελάνι από τις σουπιές

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές αφαιρώντας τους ασκούς με το μελάνι που θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.

Σε μεγάλο τηγάνι με ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Παράλληλα  ετοιμάζουμε τη σάλτσα.

Μέσα στο κρασί βράζουμε το φύλλο δάφνης, την ντομάτα, αλάτι, το πιπέρι και τις σουπιές και σιγοβράσουν για 45-50 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Παράλληλα ετοιμάζομαι και το μελάνι της σουπιάς που θέλει μία διαδικασία.

Ξεπλένουμε προσεκτικά τους ασκούς με το μελάνι.

Τους βάζουμε σε ένα μπρίκι με νερό και τους βράζουμε για 2-3 λεπτά ώστε να αποστειρωθούν.

Τους περνάμε από το σουρωτήρι και 10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο της σάλτσας ρίχνουμε το μελάνι στην κατσαρόλα.

Παράλληλα έχουμε βράσει τα λιγκουίνι al dente και σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο.

Πάνω από το λιγκουίνι βάζουμε τη σουπιά και περιχύνουμε με τη σάλτσα της.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !