Μήπως τα βιντεοπαιχνίδια αυξάνουν το IQ των παιδιών;

Tips

H αλήθεια είναι ότι τα βιντεοπαιχνίδια πολλές φορές προκαλούν ανησυχία στους γονείς, γιατί τα παιδιά κινούνται σε ένα περιβάλλον άγνωστο, που δεν ελέγχεται πλήρως.

Σε όλες τις οικογένειες με παιδιά και εφήβους υπάρχουν αντιπαραθέσεις και γκρίνια. Τα βιντεοπαιχνίδια κάνουν τα παιδιά επιθετικά και αγχώδη υποστηρίζουν οι γονείς, ενώ τα παιδιά δείχνουν να διασκεδάζουν μέσα από τα βιντεοπαιχνίδια, τα οποία εξελίσσονται καθημερινά.

Το χαρτζιλίκι πολλών παιδιά πηγαίνει στην αγορά νέων παιχνιδιών, που είναι ακόμα πιο θεαματικά και ενδιαφέροντα. Η τεχνολογία προχωρά αλματωδώς και οι γονείς μένουν παρατηρητές, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν.

Οι ώρες που τα παιδιά απασχολούνται μπροστά στην οθόνη γίνονται όλο και περισσότερες και οι γονείς δικαιολογημένα ανησυχούν.

Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη ήρθε να ταράξει τα νερά … υποστηρίζοντας ότι τα βιντεοπαιχνίδια αυξάνουν το IQ των παιδιών.

Τα συμπέρασματα της μελέτης τονίζουν ότι  «Το πιο σημαντικό εύρημα είναι ότι το gaming είχε θετικό αντίκτυπο στο μέγεθος των αλλαγών στη νοημοσύνη, έτσι ώστε τα παιδιά που έπαιζαν περισσότερα βιντεοπαιχνίδια στην ηλικία των 9-10 ετών, παρουσίασαν μεγαλύτερη ευφυΐα 2 χρόνια αργότερα».

Η επιστημονική μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα και συγκεκριμένα στις 11 Μαΐου, στο έγκριτο περιοδικό Nature – Scientific Reports. Ερευνητές ήταν Ολλανδοί, Γερμανοί και Σουηδοί εμπειρογνώμονες. Το δείγμα της μελέτης αφορούσε 9.855 παιδιά ηλικίας 9-10 ετών. Τα παιχνίδια που μελετήθηκαν, αλλά και οι τηλεοπτικές εκπομπές ενδείκνυνται για παιδιά ανάλογης ηλικίας.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε μετά από 2 χρόνια οπότε αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα. Στόχος της ήταν η εκτίμηση του χρόνου που ασχολούνται με βιντεοπαιχνίδια, social media, αλλά και τηλεόραση και ο συσχετισμός των επιπτώσεων στην νοημοσύνη αυτών των παιδιών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα βιντεοπαιχνίδια αυξάνουν το IQ των παιδιών.

Όσον αφορά άλλους τεχνολογικούς παράγοντες, τα συμπεράσματα είναι ότι η παρακολούθηση video π.χ. στο you tube έδειξε επίσης θετική επίδραση στη νοημοσύνη, ενώ η κοινωνικοποίηση μέσω των social media δεν παρουσίασε καμία επίδραση.

Οι επιστήμονες κατά την περίοδο της διεξαγωγής αυτής της μελέτης προσπάθησαν να αποκλείσουν εξωτερικούς παράγοντες, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα όπως γενετικές προδιαθέσεις και εκπαίδευση.

Για να μην παρεξηγηθούμε δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε βιντεοπαιχνίδι θα κάνει το παιδί σας πιο έξυπνο… μην φθάσουμε στο άλλο άκρο. Τα βιντεοπαιχνίδια δράσης βελτιώνουν τις δεξιότητες οπτικής επεξεργασίας και την συγκέντρωση ενώ κάποια παιχνίδια οξύνουν την μνήμη.

Μετά από αυτά τα αποτελέσματα και άλλοι επιστήμονες ευαισθητοποιήθηκαν προκειμένου να τα αξιολογήσουν και να προχωρήσουν σε νέες μελέτες  με ακόμα μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού … είμαστε σε αναμονή λοιπόν…

Πάντως η αλήθεια είναι ότι επηρεάστηκα. Μήπως δεν πρέπει να πιέζουμε τα παιδιά και να προσπαθούμε μάταια να τα απομακρύνουμε από τον δικό τους κόσμο τους, που ξετυλίγεται μέσα από την οθόνη …

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !