Η μακαρονάδα του Ηγούμενου

Τα μυστικά των Chef

Συνάντηση με τον Πατέρα Ευδόκιμο «μύστη» της μοναστηριακής κουζίνας

Η  Μονή Παναγίας Παναχράντου και Αγίου Παντελεήμονα της Άνδρου, στέκει   γαντζωμένη στην απόκρημνη πλαγιά από το 961 μ.Χ  και «εποπτεύει» τη Χώρα, που μοιάζει ζωγραφιά. Μνημείο και συνάμα φάρος της χριστιανοσύνης ανά τους αιώνες, από τα σημαντικά προσκυνήματα του Αιγαίου, με τη θαυματουργή εικόνα της Παναχράντου και την κάρα του Αγίου Παντελεήμονα.

Από τη Χώρα ανεβαίνουμε στη Μονή. Ανέγγιχτη ομορφιά… εικόνες που «γράφουν» κυκλωμένες από το απέραντο γαλάζιο. Σμιλεμένοι βράχοι από τους μανιασμένος αέρηδες που δημιουργούν σπηλιές ασκηταριά.  Ευλαβικά περνάμε την πύλη του καστρομονάστηρου για να συναντήσουμε τον Πατέρα Ευδόκιμο.  Σκοπός μας, να γνωρίσουμε «εκ των έσω» την περίφημη Μονή και να προσεγγίσουμε την ηρεμία της μοναστικής ζωής.

Με τον πατέρα Ευδόκιμο γνωριζόμαστε 20 χρόνια τώρα και οι εμπνευσμένες «παραινέσεις» του χαρίζουν χρώμα ελπίδας και αισιοδοξίας στους προσκυνητές αναζητητές. Εμβληματική προσωπικότητα του νησιού, με αυταπάρνηση στέκεται δίπλα στους αδύναμους. Με επιμονή παρά τις αντιξοότητες κατόρθωσε να αξιοποιήσει τον υλικό και πνευματικό θησαυρό, την ιστορία και τη βαρυσήμαντη κληρονομιά της Μονής Άλλωστε τις μάχες που δεν τις φοβάται…

Στην κουζίνα του ο πατέρας Ευδόκιμος πραγματικά ζωγραφίζει Στους ανθρώπους που εκτιμά δείχνει την αγάπη του με κάθε τρόπο κάποιες φορές «μαγειρεύοντας» με τον δικό του μοναδικό τρόπο. «Η μαγειρική θέλει ηρεμία, έμπνευση και αγάπη. Με ταπεινά υλικά από την φύση μπορείς να δημιουργείς. Για να πετύχει το φαγητό θέλει την πλήρη αφοσίωσή σου και μετά στην τράπεζα το μοίρασμα και τα συναισθήματα έχουν για μένα μεγάλη σημασία». Σοφά λόγια από τον πατέρα Ευδόκιμο.

Η μακαρονάδα του Ηγούμενου
Από τον γέροντα Ευδόκιμο, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναχράντου της ΄Ανδρου
Yλικά

500 γρ. μακαρόνια

1 κρεμμύδι ξερό μέτριο, περασμένο από τον τρίφτη

1 ποτήρι νερού σόγια

1 ποτήρι νερού ντοματοχυμό

1 ποτήρι κρασί κόκκινο

10 φυλλαράκια δυόσμο, ψιλοκομμένα

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το φινίρισμα

8 ντοματάκια τσέρυ

Κλωναράκια δυόσμου

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ με κρύο νερό μουλιάζουμε την σόγια για 15 λεπτά.

Τη στραγγίζουμε και τη στίβουμε με το χέρι μας στο τρυπητό, όσο πιο δυνατά μπορούμε.

Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε με ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και αμέσως μετά ρίχνουμε την σόγια και την «σβήνουμε» με κρασί.

Προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.

Σιγοβράζουμε σε σκεπασμένο τηγάνι για 15 λεπτά.

5 λεπτά πριν το τέλος του μαγειρέματος,  βάζουμε τον δυόσμο.

Σε κατσαρόλα βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια για 9 λεπτά.

Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα «καίμε» με ελαιόλαδο.

Τα σερβίρουμε σε πιατέλα και περιλούζουμε την μακαρονάδα με την σάλτσα σόγιας.

Διακοσμούμε με ντοματάκια ή κλωναράκια μαϊντανού και δυόσμου.

Η Χώρα της Άνδρου ζωγραφιά … Θέα συναρπαστική από τη Μονή Παναχράντου

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !